Giffesztivált rendeznek Szabadkán

Idén lesz a tizenegyedik szabadkai GIFEST, ami egy regionális, animált gifekről szóló eseménysorozat a vajdasági városban. A Szabadkai Magyar Szó azt írja, hogy az érdeklődő szerzők május legvégéig küldhetik be munkáikat. A fesztiválon való részvétel ingyenes és mindenki számára nyitott, minden szerző legfeljebb öt gifalkotást küldhet be. Hogy pontosan mikor lesz, egyelőre nem osztották meg a szervezők, ahogyan Facebook-esemény sincs még.

A munkák elfogadásának feltétele az, hogy az animált gifek legalább két képkockából álljanak, és az azokat küldő személy szerzői munkái legyenek, ugyanakkor a gif tartalmát, témáját és formáját illetően nincs korlátozás. A műveket a gifest.subotica@gmail.com emailcímre várják.

„A GIFEST fesztivál célja, hogy összegyűjtse az e vizuális formával foglalkozó szerzőket, és lehetővé tegye számukra műveik előadását” – írják a szervezők Facebook-oldaluk leírásában.

Hogy mi az a gif? Az angol nyelvű Wikipedia, a Google Fordító és a péntek este megfáradt hírszerkesztő hármasa szerint a Graphics Interchange Format (GIF) egy bittérképes képformátum, amelyet a CompuServe online szolgáltató csapata fejlesztett ki Steve Wilhite amerikai informatikus vezetésével 1987-ben. Pixelenként 8 bit, és összesen mindössze 256-féle színárnyalat. Elterjedt azonban nem gyenge minőségű tömörítési eljárása miatt lett, hanem mert támogatja az animálást, amit a jpeg, a png és más képformátumok nem.