Népszava: Lengyelország váratlanul vétózná a magyar EU-s pénzeket is érintő megállapodást

Az európai uniós tagállamok elhalasztották a hét elején körvonalazódott politikai megállapodás véglegesítését a magyar helyreállítási tervről, a Magyarországnak járó fejlesztési források majdnem egyharmadának a felfüggesztéséről, az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról és a globális társasági minimumadó bevezetéséről – értesült minderről a Népszava.

A négy tematikát egy csomagként kezelték az uniós tagok, terv szerint szerda délután egyszerre fogadták volna el egy írásos eljárás keretében, vagyis vita nélkül. Azonban Lengyelország váratlanul fenntartásokat hangoztatott az adómegállapodással kapcsolatban. A lap szerint Varsó már korábban is emelt kifogásokat, de mindenki abban reménykedett, hogy sikerült eloszlatni az aggályait.

A Népszava információi szerint az írásos eljárás következő határideje csütörtök dél. Ha a lengyelek nem adják be a derekukat, az egész megállapodást veszélybe sodorják. Az katasztrófa lenne”, fogalmazott erről szerdán egy magasrangú EU diplomata. A négyes csomag minden eleméről gyorsan, még idén kell dönteni, tette hozzá.

A Népszava szerint a hét elején körvonalazódott döntések csak a hivatalos tagállami jóváhagyásokat követően léphetnek hatályba. A magyar helyreállítási terv és a jogállamisági eljárás keretében javasolt pénzmegvonás megszavazásához elég a kormányok minősített többsége, míg az ukrajnai támogatáshoz és a globális adóminimum bevezetéséhez konszenzusra van szükség.

Magyarország korábban mindkét utóbbi indítványt blokkolta, általános vélemény szerint azért, hogy engedményeket harcoljon ki az uniós pénzügyi források jelentős részének befagyasztását támogató partnereitől.