Idén sem Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat

Mint azt írtuk még a múlt héten, a szegedi egyetemről indult, majd a Pennsylvaniai Egyetemen, később a BioNTech cégnél dolgozó biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora az idei fiziológiai és orvostudományi, valamint a kémiai Nobel-díj várományosai között szerepel. Azonban idén sem Karikó Katalin kapta az előbbit.

Idén a szegedi egyetemen végzett kutató helyett Svante Pääbo svéd genetikus kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. A 67 éves svéd tudósnak a neandervölgyi ember genomjának szekvenálásáért és a paleogenomika tudományterületének megalapításáért ítélték oda az elismerést.

Pääbo felfedezései egyedülálló lehetőséget termetettek arra, hogy a tudomány jobban megértse a migrációt és az evolúciót. Az akadémia szerint a svéd tudós munkájának köszönhető az is, hogy ma már megértjük, a kihalt rokonaintól származó archaikus génszevekcniák miként befolyásolják a mai ember életét.

Ilyen például az EPAS1 gén egyik változata, ami a túlélés szempontjából előnyt jelent a nagy magasságokban, és ami a mai tibeti emberekben is gyakori. A neandervölgyi gének pedig a fertőzésekre adott immunválaszunkat befolyásolják. A kitüntetett 10 millió svéd koronát (375 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Annyiban még nem végleges a dolog, hogy Karikó a szerdán odaítélendő kémiai Nobelre is esélyes, bár valószínűleg még túl korai, hogy megkapja a rangos tudományos elismerést. Az viszont biztos, hogy nincs híján elismeréseknek: világszerte több tucat díjat vett már át, vagy ítéltek neki oda. 2021-ben a biológiai Nobel-díjat az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian nyerték meg a tapintásért és a hőérzetért felelős receptorok felfedezéseiért.