Hétfőn megkaphatja Karikó Katalin a Nobel-díjat, idén is várományos

Karikó Katalin, a szegedi egyetemről indult, majd a Pennsylvaniai Egyetemen, később a BioNTech cégnél dolgozó biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora az idei fiziológiai és orvostudományi, valamint a kémiai Nobel-díj várományosai között szerepel – közölte a Szegedi Tudományegyetem.

Az idei Nobel-díjak odaítélése október 3-án, hétfőn esedékes. A fiziológiai és orvostudományi, valamint a kémiai Nobel-díj bejelentését délelőtt 11 óra után ejtik meg, melyre Karikó Katalin is esélyes. Tavaly állt fenn először ez a helyzet, azonban akkor nem neki ítélték oda egyiket sem: előbbit az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian nyerték meg 2021-ben az tapintásért és a hőérzetért felelős receptorok felfedezéseiért.

„Csak az érdekel és arra koncentrálok, amin tudok változtatni, amire van hatásom, és a díjbizottságokéra nincs” – közölte a Forbes.hu kérdésére Karikó Katalin, miután végül a fentebb említett kutatópáros kapta a 2021-es fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Karikó a lapnak elmondta; a kutatás izgalma adja számára a legnagyobb örömöt, valamint a tudat, hogy a munkájával hozzájárult a gyógyításban fontos platform technológia létrejöttéhez.

Karikó teljesen egyetért Richard Feynmann, Nobel-díjas amerikai elméleti fizikus véleményével, aki szerint a díjak nem lényegesek, a valódi díj maga a felfedezés. Feynmann szerint a Nobel-bizottságban egy csapatnyi svéd dönti el a díjazottak kilétét.

Karikó Katalin egyébként legutóbb szeptember 28-án vett át díjat, mégpedig a 2022-es Empowering Research and Discovery Award elismerést Philadelphia legendás „The Union Legal” épületében rendezett gálán.