Megszavazta az Európai Parlament: Magyarország már nem teljes értékű demokrácia

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott egy állásfoglalást, amelyben kimondják, Magyarország többé már nem teljes értékű demokrácia, hanem választási autokrácia hibrid rezsimje – írja az Euronews. Az EP felszólítja a dokumentumban az Európai Bizottságot arra, hogy valamennyi Magyarországnak járó uniós forrást zárolják, amíg nem orvosolják a problémákat.

Az Euronews arról számolt be cikkében, hogy csütörtökön az Európai Parlamentben 433 igen szavazattal (123 nem ellenében, 28-an tartózkodtak) támogatott dokumentum annak a 2018-as Sargentini-jelentésnek a frissített változata, melynek nyomán indult el az úgynevezet hetes cikk szerinti eljárás.

Az ezt kidolgozó francia Gwendoline Delbos-Corfield már többször elmondta, hogy a helyzet csak rosszabb lett, és szerinte az ukrán háború még jobban aláásta a Magyarországgal szembeni bizalmat. Az állásfoglalás szerint a Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, a 12 éves Fidesz-kormányzás a választási autokrácia hibrid rezsimjét teremtette meg. Ez pedig nem történhetett volna meg, ha az európai intézmények hatékonyabban töltik be szerepüket a demokrácia védelmében.

A magyar kormánypárt EP-képviselői és támogatói szerint viszont boszorkányüldözésről van szó, a magyar és a nemzetközi baloldal támogatásával. Szerintük az EU-nak tiszteletben kell tartani a magyar választók akaratát, akik negyedszer választották meg zsinórban Orbán Viktort és kormányát.

Ne adjanak uniós pénzt Magyarországnak!

A most elfogadott jelentés lényeges újdonsága, hogy részletesen foglalkozik az uniós források kérdésével is. A képviselők javasolják, hogy valamennyi Magyarországnak járó uniós forrást zárolják, amíg nem orvosolják a problémákat: 

  • tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától mindaddig, amíg Magyarország maradéktalanul eleget nem tesz az európai szemeszterre vonatkozó valamennyi ajánlásnak, és végrehajtja az EU Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét;
  • zárja ki a finanszírozásból azokat a kohéziós programokat, amelyek hozzájárulnak az uniós alapokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez;
  • alkalmazza szigorúbban a meglévő szabályokat az uniós alapokkal politikai okokból történő visszaélések kezelése érdekében.

Jövő héten kell választ adnia a kormánynak

Az Európai Bizottságnak már csak néhány napja van arra, hogy előterjessze állásfoglalását a magyar ígéretekről. Orbán Viktor kormánya egyebek mellett egy független, korrupcióellenes testület felállítását vállalta. Az ígéreteket jövő héten törvény formájában is előterjesztik.

A Bizottság vagy zöld utat ad, vagy pénzt von el Orbán rendszerétől, de az is lehet, hogy még egy kis haladékot biztosít. A Reuters hírügynökség brüsszeli forrásaira hivatkozva azt írta szerdán, hogy a Magyarországnak szánt több milliárd eurós támogatás felfüggesztését fogja javasolni a testület a korrupciós aggályok miatt. Brüsszeli források alapján a Népszava arról írt, vasárnap dönthet a Bizottság a kérdésben.

Magyarország az egyetlen olyan uniós ország, amelynek még nem hagyták jóvá a nemzeti helyreállítási tervét. Ez 5,9 millió eurót jelentene az inflációval és a magas energiaárakkal küzdő országnak. A pénzt a korrupciós helyzet és a jogállamisági aggályok miatt fagyasztották be.