Akár jóval több uniós pénzt blokkolhat Brüsszel az eddig ismertnél, a forint bezuhant a hírre

Korrupciós problémák miatt több milliárd, Magyarországnak szánt euró folyósítását blokkolhatja az Európai Bizottság – írta a Reuters két uniós tisztviselőre hivatkozva.

A cikket a Telex szemlézte. Mint írják, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben azt mondta, hogy befagyasztaná a demokráciát károsító tagországok támogatását. „Harcolnunk kell a demokráciáinkért. A korrupcióra szeretnék koncentrálni” – mondta, de Magyarországot konkrétan nem említette meg.

A Reuters forrásai konkrét összegeket nem mondtak, de a hírügynökség szerint a 20212027-es 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásnak

akár 70 százalékát is blokkolnák, amely 15,75 milliárd euró (6400 milliárd forint).

A korábban kiszivárgott hírek ennél kisebb összegekről szóltak, bár azok is komoly érvágást jelenthetnek a magyar gazdaságnak. A Telex azt írja, egy Jávor Benedek által kiszivárogtatott levélből az derült ki, hogy 3500 milliárd forintos elvonással számolhatott Magyarország, de a végső összegről vasárnap hozhat döntést az Európai Bizottság.

Az Európai Parlament szerdán tartott vitát Magyarországról, miszerint az eltávolodott az unió alapértékeitől, a többségében elítélő vélemények hatására a forint és a magyar kötvények is meggyengültek. Az eurót este hat órakor 405,35 forinton jegyezték a kora reggeli 399,40 forint után. A dollár jegyzése 405,71 forintra ment fel 399,69 forintról, a svájci franké pedig 422,17 forintra 415,80 forintról. A forint mindhárom devizával szemben nagyjából másfél százalékkal gyengült írta az MTI.