Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlős esetszámok világszerte tapasztalható megugrása miatt  írja a BBC.

Ez a besorolás a WHO által kiadható legmagasabb fokú riasztás. Az szervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Gebrejeszusz szerint 75 országból már több mint 16 ezer esetet jelentettek, de eddig mindösssze öt halálos áldozata volt a vírusnak.

Jelenleg két másik ilyen szintű vészhelyzet van a világban; az egyik a koronavírus, a másik pedig a poliovírus miatt. A WHO mostani vészhelyzeti bejelentése szerint a majomhimlő kockázata minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol a kockázatot magasnak értékelik.

Magyarországon eddig 33 fertőzöttet jelentettek, nagyrészt Budapestről. Eddigi információk szerint senkinél sem alakultak ki súlyos tünetek. Az 1905-ben, Közép-Afrikában felfedezett vírus Ngy-Britanniából indult, innen kezdett el szétterjedni Európában. Az első, észlelt beteg Nigériából hozta be. Eddig már több mint 2000 esetet jelentettek a szigetországból.