Újabb hét, újabb majomhimlős esetek: három új embernél detektálták a vírust

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön az MTI-vel.

Szokás szerint azt írták, hogy a 2350 év közötti férfiak majomhimlőre utaló tünetekkel fordultak orvoshoz, a laborvizsgálat igazolta a fertőzést. A fertőzöttek otthonukban tartózkodnak elkülönítve, legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él. Valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, kontaktkutatást végez a területileg illetékes járványügyi hatóság.

Az NNK továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlő gyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

A betegség általános tünetekkel láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság , illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

A korábbiakban egyébként így alakult a bejelentés:

  • Május 31-én volt az első eset.
  • Június 10-én újabb két eset.
  • Június 30-ra már 19-re emelkedett az esetek száma az újabb hét fertőzöttel.
  • Július 15-re újabb hat fertőzöttet közöltek, ezzel együtt már 30 fertőzöttnél jártunk.
  • Július 21-re értük el a 33 fertőzöttet.