Újraindult Németország felé a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

Európa egy része azt hangoztatta, illetve arra készült, hogy Oroszország teljesen leállítja majd a gázszállítást az Északi Áramlat-1 nevű gázvezetéken a karbantartás után. A Reuters azt írta, hogy közép-európai idő szerint csütörtök reggel 6 és reggel 7 óra között 21 388 236 kWh/h volt a korábbi nulla helyett.

Ez egy tengeralatti földgázt szállító vezeték, melyben az oroszországi Viborgtól egészen a németországi Greifswaldig jut el a gáz a Balti-tenger alatt. A csőhálózat tulajdonosa és üzemeltetője a Nord Stream AG. Egy nagyobb vezetékrendszer része; vannak oroszországi szárazföldi betáplálási és nyugat-európai vételezési csatlakozási pontjai is.

Pontosan nem tudni azt, hogy mekkora gázmennyiség áramlik jelenleg, az üzemeltető Nord Stream AG szerint a gázáramlás felfutása eltart egy ideig. Az Északi Áramlat-1 július 11-e óta volt lezárva az éves karbantartási munkálatok miatt. Európában attól tartottak, hogy a már eddig is csökkentett mennyiség után már nem is fogják újrainítani a vezetéken a gázszállítást.