Putyin fenyegetett, az EU 15 százalékkal csökkentené a gázfogyasztást egy vészforgatókönyv szerint

Az Európai Bizottság szerdán új javaslatcsomagot mutatott be, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában.

Az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást. Felhatalmaznák továbbá a bizottságot arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó uniós riasztást hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő.

Oroszország zsarol minket, Oroszország az energiát fegyverként használja – mondta a terv bejelentésekor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ezzel arra utalt, miszerint 12 tagállam felé részlegesen, vagy teljesen már megszűnt a gázszállítás, az egy évvel ezelőttihez képest egyharmadával csökkent. A legvalószínűbb forgatókönyv, és az EU-nak a döntései meghozatalakor arra kell készülni, hogy teljes mértékben megszűnik a gázszállítás Oroszországból.

A Reuters azt írja, hogy Európa igyekszik még a tél előtt gáztárolóinak feltöltésével tartalékot képezni arra az esetre, ha Moszkva tovább korlátozná a szállításokat a szankciókra hivatkozva. Uniós szakértők az orosz gázszállítás teljes leállítását valószínűsítik, több ország már most is csökkentett mennyiségű gázt kap. A tervezet 10 nap múlva már életbe is lépne, így megvitatását az uniós országok mát jövő keddig lezavarnák, és el is fogadnák azt. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt is mondta, hogy az Északi Áramlat-1 vezeték áteresztőképessége július végén jelentősen csökkenhet.

Fontos, és a tervezet is hangsúlyozza, hogy a magánháztartások a „védett fogyasztók” definíciójába tartoznak a jelenlegi EU ellátásbiztonsági rendelet értelmében, így ők lennének az utolsók, akiket a hiány érintene. A javaslatot pedig még el kell fogadniuk a tagállamoknak is, bár ez már csak minősített többséggel történne, tehát nem tudná Magyarország sem megvétózni.