Az oroszok Bulgária felől is zárják a csapokat, ez Magyarországot is veszélyeztetheti

Kedden a lengyel és a bolgár kormányt is írásban értesítette a Gazprom, hogy szerdán elzárják előlük az orosz gázt – írja a 444.hu. Ezt meg is írtuk tegnap, akkor még csak Lengyelországról volt szó. Bulgária azért lehet gond, mert az Magyarországot is érintheti.

Óriási összeget, szakértői becslések szerint naponta 1 milliárd eurót fizetnek az európai vevők Oroszországnak az energiáért – szól a 444.hu cikke. Több tagállam, így Magyarország is ellenezte a gáz és az olaj importjának leállítását, folyamatos volt a vita, hogy erre kivessenek-e szankciókat az unió tagállamai. Legközelebb május végén vitatták volna meg a témát Brüsszelben, bár

az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy maguk az oroszok állítják le az európai szállításaikat.

Ennek hatására 17 százalékkal emelkedett a legfontosabb európai gáztőzsdén, a holland TTF-en a földgáz ára. A lap a Reuters legfrissebb értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy magyar idő szerint szerdán 6:22-kor óránként kb. 330 ezer köbméternyi gáz érkezett az egyébként 3,8 millió köbméter szállítására alkalmas vezetéken, ráadásul itt Németországba is szállítanak. A Reuters jelentése szerint az éjjel volt olyan is, hogy egyáltalán nem jött gáz.

Reggelre már teljes egészében felfüggesztették a szállításokat a bolgár Bulgargaznak és a lengyel PGNiG-nek, a rubelben fizetés hiánya miatt” – közölte a Gazprom. Közleményükben jelezték, hogy április 1-től a gázért rubelben kell fizetni az új fizetési rendszerben, amiről időben értesítettük partnereinket. A Gazprom egyben arra is figyelmeztetett, hogy

amennyiben Lengyelország és Bulgária illegálisan vételezne gázt az országokon áthaladó tranzitból, akkor teljes egészében leállítják a gáztranszfert is.

Mint írják, a lengyel PGNiG nevű energetikai vállalatnak múlt pénteken kellett volna kifizetnie az első számláját a Putyin-féle rendelet kiadása óta, de a cég csak az eredeti szerződés szerint lett volna hajlandó fizetni, nem rubelben. Ilyen határozottságot eddig a lengyeleken kívül csak a hollandok mutattak, a többi európai kormány még nem árulta el, hogy mit kezd a rendeletben meghatározott új fizetési kötelezettséggel. Lengyelország ugyanakkor perre megy a Gazprommal, mert a varsói kormány szerint a szállítás leállításával az oroszok megszegik a hatályos szerződésüket.

Bulgária kapcsán a 444.hu úgy értesült, hogy az állami Bulgargaz előre fizet az orosz gázért, nekik is a múlt héten kellett volna először utalniuk az új rendelet szerint. Helyi szakértőktől úgy értesültek, hogy a Bulgargaz engedélyt kapott a kormánytól, miszerint Putyin rendeletének megfelelően fizessen. Mostanra azonban kiderült, hogy ezt az engedélyt a kormány valószínűleg visszavonta.

A bolgár helyzet kedvezőtlenül érintheti Magyarországot is.

Tavaly október óta a Gazprom a Magyarországra szállított gáz nagy részét, 3,5 milliárd köbmétert a 4,5 milliárdos éves keretből, egy frissen megnyitott, orosz-török-bolgár-szerb-magyar nyomvonalú vezetéken át szállítja. Szijjártó Péter azonban nyugtat: Magyarországra továbbra is érkezik a földgáz, az oroszok a tranzitot nem állították le – mondta a külügyminiszter New Yorkból bejelentkezve egy videóval közösségi oldalán.

Elmondta, a Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a gázszállítás.

“a hír úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A tranzit azonban ettől független, ezért Magyarországra továbbra is érkezik a földgáz.” Tehát mint azt ismét kiemelte, a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását.

Szijjártó is beszélt a fent említett rubelesítési problémáról, szerinte azonban sikerült találni megoldást, amellyel Magyarország (ezen kívül szerinte Szlovákia is így fizetne) euróban utalhat: egy Gazprom Banknál létesített számlára küldik a pénzt, azt az intézet átváltja rubelre és ennek továbbutalása történik majd a Gazprom Export nevű cég számára.