Felfüggeszthették az oroszok a lengyel gázszállítást, a németek pár nap alatt dobnák az orosz olajat

Válságstáb ült össze Lengyelországban, miután az orosz Gazprom felfüggeszthette a Lengyelországba irányuló gázszállítást – írja nem hivatalos kormányzati forrásokra, valamint a PGNiG lengyel állami olaj- és gázipari vállalat szintén nem hivatalos információira hivatkozva az Onet a Népszava szerint. A hírre a gáz ára kilőtt.

A lap megjegyzi, Oroszországból egyelőre nem érkezett bejelentés arról, hogy ezzel teljesítik-e a Vlagyimir Putyin orosz elnök által korábban belengetett fenyegetést, azonban az ügyben ma még további közlemények várhatók. A PGNiG április 1-én hivatalos felszólító levelet kapott az orosz állami gázóriástól, a Gazpromtól, arra, hogy ezentúl rubelben fizessen az energiahordozóért. Ennek a határideje pénteken, április 22-én lejárt.

Vlagyimir Putyin korábbi bejelentése szerint Oroszország azoktól a barátságtalannak nyilvánított országoktól kéri rubelben a gáz árát, amelyek szankcióval sújtották Ukrajna lerohanása miatt. Orbán Viktor az április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy Magyarország hajlandó rubelt adni az orosz gázért, bár ezzel az uniós szankciókat és a gázszerződéseket is sértenénk.

Az orosz olaj jelenleg a németországi olajimportnak mindössze 12 százalékát teszi ki – mondta kedden Robert Habeck gazdasági miniszter a hvg.hu cikke alapján. Hozzátette: Európa legnagyobb gazdasága azt reméli, hogy néhány napon belül ki tudja váltani az összes, Oroszországból szállított olajat. A bejelentés meglepetés ahhoz képest, hogy a legutóbb azt kommunikálták a németek, hogy év végére tervezik a leválást.

Szintén a Reuters írt arról hétfőn, hogy az EU most készíti elő az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelynek része lenne az olajembargó valamilyen formája. Itt szintén megemlítik Németország és Magyarország ellenzi az azonnali olajembargót.