Orbán nem akar lyukas sajt lenni a sok oltástól, a svájciak szerint viszont nem az oltástól lyukas a lyukas sajt

A hvg.hu vette észre, hogy Orbán Viktor kormányinfós kijelentése nem maradt megtorlatlanul, a svájciak felszólaltak az ementáli mellett.

Még a svájci–magyar diplomáciai kapcsolatok is meg tudnak bicsaklani, ha az ementáliról van szó: a svájci nagykövetség ugyanis Facebook-oldalán reagált a magyar miniszterelnök keddi kijelentésére, akinemzetközi sajtótájékoztatóján egy, a negyedik oltásra vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, nem szeretne a sokadik oltástól úgy kinézni, mint „egy ementáli sajt”.

Viccelődött, hogy „jó lenne, ha az emberek nem kapnának állandóan oltásokat, mert úgy fognak kinézni, mint egy svájci sajt”.

Az ementáli (Emmentaler Käse) a világhírű svájci keménysajt eredetmegjelölése, Magyarországon nem számít fajtanévnek, ezért magyar termelők nem használhatják ezt a nevet. Ebből érezhető, hogy a svájci nagykövetség megszólítva érezte magát, így reagáltak is: a svájci hatóságok is arra ösztönzik a lakosságot, hogy a Covid–19 elleni védelem fokozása érdekében adassák be maguknak a harmadik oltást.

„Ami a svájci sajtot illeti, meggyőződésünk, hogy a lyukak nem az oltástól keletkeznek. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy a svájci sajt és különösen egy finom svájci fondü kellemes hangulatot teremt, és jó hatással van kedélyállapotra is!” – tették hozzá.