Orbán Viktor tartja az idei utolsó kormányinfót: több mint 9,5 millió Pfizer-vakcinát rendelünk

Ezúttal rendhagyó kormányinfóval zárjuk a 2021-es évet, Orbán Viktor tartja a beszédét, Gulyás Gergely továbbra is részt vett ezen. Mondhatni egy nemzetközi Kossuth Rádiós interjút láthatunk.

 A következő évben is számolnak a vírushelyzettel. Továbbra is oltásalapú védekezés lesz a meghatározó,bár ennél jobb oltottságot már nem nagyon tudnak elérni. A gazdaságról is szó esett, így a miniszterelnök elmondta, hogy mostanra jutottunk oda vissza, mint a válság előtt voltunk, jövőre és utána 6 és 5 százalékos növekedéseket várnak.

Azt is elárulta, hogy 2,4 millió Pfizer-vakcina van készleten, több mint 2 millió gyermekek számára való oltás is rendelve van, 9,5 millió adag omikron elleni Pfizer-vakcina is rendelve van, ebből 1,5 millió gyermekek számára lesz. A szállítás 2022 második fele, 2023-ra lesz csak esedékes.

Szó esett természetesen a Fidesz által kezdeményezett LMBTQ-népszavazás is, a gyermekek szexuális orientációja az EU-ban és a magyar gyermekek védelme. Ezután Orbán kitért a szokásos témára, az energiaválságra és az európai energiahelyzetre.

A migránskérdés is napirenden volt, szerinte egy új front is megnyílr Fehéroroszország felől. Orbán a menekültkérelmek elbírálását is elvinné Magyarország területéről, központilag kéne ezekről dönteni. Elmondta, az Angela Merkeli doktrínát öröklő utódok erőltetetten próbálják ezt megtartani, továbbra sem akarnak kerítést, de már mindent, még kapukat is építenének.

Orbán viszont elmondta, az Európai Bíróság kívánalmainak ellenére a migrációs kérdésben nem fognak változtatást eszközölni, „továbbra is megvédjük a határainkat”, hiszen az Alkotmánybíróságunk így döntött. Szerinte ez a döntés egy nagy újítást is tartalmaz, miszerint nekünk is ugyanannyi jogunk van megtartani az eddigi életünk miliőjét, mint a menekülteknek idejönni és új életet kezdeni.

Ezután jönnek az újságírói kérdések. Egy kérdésre elmondta, hogy nagyon mélyen tartanak a tárgyalások az EU-val a helyreállítási alapról, amely elvileg a gyorsaságról szólna.