Csendben Canossát járva visszatáncoltunk, jön még Pfizer-oltás Magyarországra

Az Európai Bizottság egyik szóvivője az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer–BioNTechkel kötöttek – írja a lap, amit a Telex vett észre.

Orbán a reggeli Kossuth rádiós eligazításában beszélt arról, hogy december 20-án jön az első szállítmány az 5–11 éveseknél bevethető vakcinából. Ez 2 millió vakcinát jelent, az első szállítmány 130 ezer adag lesz. Ez azért érdekes, mert ebben a korosztályban csak a Pfizerről lehet szó.

Májusban az Európai Bizottság jóváhagyta az újabb 1,8 milliárd Pfizer–BioNTech-vakcináról szóló szerződést, Gulyás Gergely viszont május 20-án be is jelentette: Magyarország nem kíván részt venni az újabb brüsszeli vakcinabeszerzésben. Az EU szóvivője akkor meg is jegyezte, az összes tagállam közül

Magyarország jelezte egyedüliként, hogy nem szeretne részt venni a soron következő EU-s Pfizer-keretszerződésben.

Az Euronews információi szerint azonban a kormány később már Brüsszelben lobbizott azért, hogy mégis legyen Pfizer. Információk szerint Magyarország „bekönyörögte magát a szerződésbe szeptemberben”, így most nyugodtan tudnak rendelni gyermek- és felnőttadagot is. „Kellett a többi ország jóváhagyása is ehhez, ez egy csendes Canossa-járás volt” – mondta egy forrásuk.