Orbán a Kossuthon: meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő – jelentette ki, hozzátéve: a legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya. A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás – tette hozzá, hangsúlyozva: arra is szükség van, hogy az emberek betartsák a korábban elrendelt védelmi intézkedéseket. Mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást, mondván, aki ezt megtette, „annak megmentettük az életét”.

 A szülőket arra kérte, gondolják át, és ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket.

Nagyságrendekkel nagyobbak a nyugat-európaiaknál a Magyarországon járvány idején bevethető egészségügyi kapacitások – hangsúlyozta a  miniszterelnök. A járvány egy nagy tanulság; ezeket a kapacitásokat minimum vésztartalékként a jövőben is életben kell tartanunk – tette hozzá a kormányfő. Közölte, a helyzet kezeléséhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, ágy, lélegeztetőgép, vakcina, orvosság van, minden az emberfeletti és kitartó munkát végző orvosok és ápolók hősiességén múlik. A védekezéshez rendelkezésre áll elég ember, de vezényelni kell őket. Ki nem nyitott járványkórház is van – fűzte hozzá.

Orbán Viktor megemlítette, hogy az ágazatban az utóbbi évek során jelentős béremeléseket hajtott végre a kormányzat. Ez „így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk”, de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy „az ország velük van” – mondta.

A miniszterelnök közlése szerint minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban Magyarország déli határán: egyszerre nő a nyomás az olasz–spanyol, a keleti és a balkáni útvonalon; Afganisztánt napi 30–35 ezer ember hagyja el, ők pedig legnagyobb valószínűséggel Magyarországon keresztül akarnak majd menni.

Hangsúlyozta: az Európai Unió migrációval kapcsolatos szabályait békeidőben írták, „de ma nem békeidő van”, így ezek a rendelkezések elavultak, hiszen a régi szabályok már nem segítik az életünket, hanem „bajt hoznak a nyakunkra”. Megemlítette: miközben az új berlini kormányprogramban „Németországot bevándorlóországnak nevezik”, Magyarország nem akar azzá válni. A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából. (via MTI)