Élőben nézhetjük Karikó Katalin new yorki online díjátadóját

Innovátorok az egészségügyben. Ők – tudósok és egészségügyi vezetők – a főszereplői a New York Academy of Medicine (NYAM) 2021. november 9-én (kedden) 22 órakor kezdődő virtuális díjkiosztó ünnepségének.

„A biogyógyászati tudományok terén végzett kiemelkedő munkásságáért” tünteti ki a New York-i Orvosi Akadémia Karikó Katalint és Drew Weissmant. A New York-i Orvosi Akadémia közleménye szerint a NYAM idei kitüntettjei „olyan áttörést és innovációt hajtottak végre, ami megváltoztatja az orvoslást és gyógyítást, miközben új lehetőségek nyílnak egy egészségesebb világ építéséhez”.

A 2021-es „NYAM Annual Awards – Innovators in Health” elismerést ma, azaz november 9-én, kedden 22 órától adják át a virtuális térben. A New York-i Orvosi Akadémia online ünnepségén Karikó Katalinon kívül további hét innovátor kap elismerést. A rendezvény egyik érdekessége, hogy Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) igazgatója, a koronavírus járvány elleni küzdelem egyik irányítója is értékeli az eddig történteket.

Nem ez az egyetlen díj, amit New Yorkból kapott. A William B. Coley-díjat az alapimmunológia területén végzett kiemelkedő kutatásért annak a négy kulcsfontosságú tudósnak ítélik oda, akinek COVID-19 elleni messenger RNS (mRNS) vakcina felfedezését és kifejlesztését köszönhetjük – jelentette be a CRI november 4-én New Yorkban. A kitüntetést Karikó Katalin a holnapi, november 10-i „Future Look: Hogyan gyorsítják fel a COVID-19 vakcinák az új rákellenes kezeléseket?” elnevezésű rendezvényén veszi át kutatótársaival.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Karikó Katalin ezúttal New Yorkból kapott díjat a rák kezelésében ígéretes mRNS-technológiáért

Az immunológiai alapkutatásért Karikó Katalin, Uğur Sahin, Özlem Türeci és Drew Weissman kapja meg a 2021. évi William B. Coley-díjat.

Az SZTE alumnája szegedi egyetemistaként hallott először a hírvivő RNS, az mRNS orvosi alkalmazásának lehetőségéről. Négy évtizede fókuszál az RNS-mediált mechanizmusokra, végső célja az in vitro átírt mRNS kifejlesztése a fehérje-terápiához. Vizsgálta az RNS-mediált immunaktivációt.

Felfedezte, kutatótársával, Drew Weissmannal együtt kidolgozta, hogy nukleozid módosításokkal miként nyomható el az antigén immunválaszt kiváltó képessége. Társfeltalálója az mRNS-sel kapcsolatos szabadalmaknak, amelyek közül tizenhármat az Egyesült Államokban a nem immugén RNS alkalmazására adtak ki – hangsúlyozza a NYAM.