Karikó Katalin ezúttal New Yorkból kapott díjat a rák kezelésében ígéretes mRNS-technológiáért

Az immunológiai alapkutatásért Karikó Katalin, Uğur Sahin, Özlem Türeci és Drew Weissman kapja meg az idei William B. Coley-díjat – jelentette be az amerikai Rákkutató Intézet (CRI).

Az immunrendszer erejének hasznosítása mellett kötelezte el magát a rák minden fajtájának megfékezése és potenciális gyógyítása érdekében a Cancer Research Institute. A CRI nonprofit szervezet. A William B. Coley-díjat az alapimmunológia területén végzett kiemelkedő kutatásért annak a négy kulcsfontosságú tudósnak ítéli oda, akinek COVID-19 elleni messenger RNS (mRNS) vakcina felfedezését és kifejlesztését köszönhetjük – jelentette be a CRI november 4-én New Yorkban.

A rangos kitüntetést a Szegedi Tudományegyetem alumnája, a biokémikus Dr. Karikó Katalin, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktusa és a BioNTech alelnöke, valamint Dr. Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine professzora, továbbá a BioNTech társalapítói, Dr. Uğur Sahin és Dr. Türeci Özlem virtuális ünnepségen veszi át. A november 10-i díjátadó „Future Look: Hogyan gyorsítják fel a COVID-19 vakcinák az új rákellenes kezeléseket?” elnevezésű rendezvényén a négy kutatóval „történelmi jelentőségű” interjú készül.

„Valószínűleg sok jelenlévőt meglep majd, hogy az az mRNS-technológia, amely a jelenlegi COVID-19 járvány idején életeket változtatott meg, évekkel ezelőtt a rák elleni küzdelemre irányuló kutatásból származik" – indokolta a szervezet díjátadó döntését Jill O'Donnell-Tormey, Ph.D., a CRI vezérigazgatója és tudományos igazgatója. „És ami ugyanilyen fontos a betegek milliói számára, az mRNS nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében a jövőben" – olvasható a CRI sajtóközleményében. A Rákkutató Intézet a COVID-19 elleni mRNS rendkívüli validálása után a rákellenes immunterápia és vakcinafejlesztés felgyorsulására számít.

A CRI 1975-ben alapította a díjat Dr. William B. Coley tiszteletére, akit ma a rák immunterápiájának atyjaként tartanak számon, és akinek lánya, Helen Coley Nauts (1907-2001) alapította a Rákkutató Intézetet. Amerikában a Lasker-díj és a Nobel-díj előfutárának tekintik a Coley-díjat. A kitüntetéssel járó érmet és 5 ezer dollár jutalmat – a 2021-es díjazottakkal együtt – eddig 115 immunológus és tumorimmunológus kapta meg.

Az első díjat 1975-ben adták át a „rákimmunológia alapítóinak” tekintett, 16 tudós alkotta csoportnak. E körbe tartozik – többek között – a Magyarországon született Klein (Fischer) Éva és férje, Klein György is. A Klein házaspár a svéd Karolinska Intézet munkatársaként specializálódott a rákkutatásra. A William B. Coley-díjjal elismert kutatók között több Nobel-díjas tudós is szerepel. Így például Sir Gregory Winter, akivel néhány napja Cambridge-ben találkozott és megbeszéléseket folytatott Karikó Katalin.