Alaposan nekiestek a BYD-gyár alapozásának

Másfél hónapja látszólag még nem zajlott olyan intenzív munka a kínai BYD elektromosautó-gyártó leendő szegedi üzemének területén, ám egy augusztusi drónfelvétel szerint mára felgyorsultak a folyamatok, és a levegőből elég látványos a változás a korábbi állapotokhoz képest.

Bár az autóipar gondokkal küszködik, ami miatt a hazánkban nemrég kiépült akkumulátorgyárak is elbocsátásokra kényszerültek, egyelőre úgy tűnik, a BYD szegedi gyárberuházása nem lassul. Megírtuk, június elején újabb csarnokok alapozására kértek engedélyt, amivel szinte megduplázódik a gyár eddig ismert területe. Ez nem azt jelenti, hogy nagyobb lesz a gyárberuházás a tervezettnél, csupán az engedélyeztetésre bocsátott gyártócsarnokok száma szaporodott.

A 300 hektáros ipari park Picktől vásárolt részén (itt korábban a húsipari cég épített volna új üzemet, de ezt elvetették néhány éve) fokozatosan kért a kínai óriásvállalat alapozási engedélyeket egészen idén márciusig, az itteni földeken folyik nagyban a munka jelenleg. A chimdrone nevű YouTube-csatorna augusztusi drónfelvétele alapján már igen sok “vasbeton-kitüremkedés” látható a földben: ezek a csarnokok alapjait adják majd, és ezek fogják tartani az acélvázat. A kínából hajóztatott és vonatoztatott szerkezeti elemek szintén láthatóak a videóban.

A videó elején az is látható, hogy a talaj felső lefejtett rétegét egyelőre a helyszínen, az M43-as autópálya közelében depózzák és tárolják. Az alapozás nagyrészt a Fehér-tói villamos alállomás körül zajlik, ez a szegedi lézerközpont körül lévő tudományos ipari park, a Science Park határánál található. Ahogy a drón egy kicsit távolabb száll, a teljes terület feltárul a kamera előtt, ahol nagyrészt még a Móra-múzeum régészei által korábban kiásott kutatóárkok láthatóak, amiket már ellepett a gaz.

Nem csupán a BYD-gyár építkezése tűnik fel a felvételeken, a videó végén ugyanis látszik a Science Park infrastruktúrájának építése is. Ennek kapcsán a napokban írtuk meg, hogy a körforgalmak és az aszfaltozás nyár végére készül el. Az egykori szovjet laktanya területén többek között két körfogalmat, közel hat kilométernyi utat és több mint hét kilométernyi víz- és csatornavezetéket építenek jelenleg.

A távközlési létesítmények és az ehhez szükséges 5,7 kilométeres optikai-kábelhálózat valamint – 159 lámpatesttel – a térvilágítás kialakítása is zajlik, ezekkel egyidőben a szennyvíz- és csapadékvízhálózat van közel a befejezéshez. Füvesítik is a területet, közel 420 örökzöld fát ültetnek el, valamint több mint hatezer tő évelő és talajtakaró növényt telepítenek az utak mentén és a leendő parkokban.