Népszava: Továbbra sem állt vissza a korábbi rend a szegedi Gyermekklinikán

Mezőkovácsháza–Orosháza–Budapest–Mezőhegyes útvonalat – ez mintegy 450–500 kilométer – járt be mentővel egy többszörös törést szenvedett fiú májusban, mert a szegedi egyetem klinikáján nem tudták ellátni, írja a Népszava legújabb cikkében. A lap információi szerint ráadásul a régi ellátás továbbra sem állhat helyre a csongrád-csanádi megyeszékhelyen.

„A gyerek kora délután elesett, a mentő először Orosházára vitte” – idézte fel a Népszavának a fiú anyja. A mentő gyorsan kiérkezett, de az orosházi kórházban fél négytől fél hatig a folyosón várakoztak, mert – mint mondták neki – leállt a rendszer, így nem tudtak beteget fogadni. Amikor végre megvizsgálták a fiút, az orvos azt mondta, műteni kell. Tíz perc múlva azt is közölték, hogy Orosházán nem tudják ellátni, Szeged pedig elutasította gyerek fogadását, így Budapestre kell menni.

„Nem hittem, amit az orvos mondott. Kétszer is visszakérdeztem, jól értem-e, hogy most a kora esti órákban neki kell vágnunk egy csaknem kétszáz kilométeres útnak. Kérdezgettem, hogy jutunk oda. Az orvos megnyugtatott, hogy hívott mentőt” – mesélte az anya. Budapesten aztán gyorsan végeztek, nem kellett műteni a fiút, a továbbiak pedig Orosházán is elvégezhetőek, mondta nekik az orvos éjjel fél egykor. „A mentésirányítás először nem akarta megengedni, hogy mentő vigyen vissza bennünket, de az orvos határozott fellépése után végül hazahozhattak minket Mezőhegyesre.”

Hétfőn aztán mind Szegedet, mind Orosházát hívta az anya, azonban mindkét helyen elutasították a zárójelentésen javasolt ellátásokat. „Szegeden például csak a telefonközpontosig jutottam, ott nagyon mogorván közölték, nem oda tartozunk. Orosházán pedig egyszerűen azt mondták, időpont előjegyzés nélkül nem tudnak fogadni.” Végül utóbbiak azt mondták, „jó, jöjjenek el, majd valamikor sorra kerülnek”.

Mint ismert, hét hétig állt Szegeden a gyereksebészet, ezalatt több mint 200 tervezett operáció maradt el, és 40–50 akut műtétre szorulót szállítottak az ország különböző traumatológiai és sebészeti centrumaiba. A szegedi egyetem nem válaszolt a kérdésekre, a Belügyminisztérium és az NNGYK pedig azt állította, hogy mindenkit ellátnak. A Magyar Orvosi Kamara hivatalból is több fórumon kért segítséget a helyzet megoldása érdekében, de ők sem kaptak választ.

A lap szerint keddre az egyetem vezetői az úgynevezett „vadiúj klinikán”, ahol nyolc műtő van, kijelöltek egyet a gyermeksebészeti ellátásokra. A Gyermekklinika korábbi műtőjéből való eszközöknek és anyagoknak egy kicsi helyiségben, az addigi étkezőben alakítottak ki egy raktárt. Úgy tudják, a hely nagyon szűkös, például nincs megfelelő helyiség a műtéti eszközök tisztításra. A gyerekeket is utaztatni kell, az operáció előtti és utáni elhelyezésükre mindössze egy négyágyas kórtermet nyitottak meg.

Végleg bezárják a régi műtőt, és állítólag a Gyermekklinika egyik emeletén egy új műtői blokkot alakítanak ki a következő nyolc hónapban.

Egyelőre nem megoldott a szülői jelenlét, és WC-jük sincs a betegeknek. Az ambuláns ellátásra pedig továbbra is a Gyermekklinikán kerül majd sor. A Népszava úgy értesült, a régi ellátás továbbra sem állhat helyre, az ideiglenes műtőben csak az akut és az olyan eseteket operálják, amelyek halasztása szervkárosodással járna. A tervezhető műtéteket továbbra sem végezhetik el, így a várólista egyre csak nő.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A helyzetről eközben úgy nyilatkozott az NNGYK, hogy Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást”. Ezután viszont arról írtak, hogy kötelezték a szolgáltatót, hogy „haladéktalanul biztosítsa a helyi szakellátást a területi ellátási kötelezettségének és a magas progresszivitási szintnek megfelelően”. A Belügyminisztérium arra a kérdésre, hogy indul-e vizsgálat az ellátási zavar miatt, azt felelte, haladéktalan intézkedésre szólították fel a Szent- Györgyi Albert Klinikai Központot „a fennálló helyzet mielőbbi rendezésére”.

Bár a tárca közvetve elismerte az ellátási zavart, azt nem tudni, lesz-e vizsgálat a történtek nyomán, ugyanis ebben már nem tartja illetékesnek magát. A Kulturális és Innovációs Minisztériumra terelték a szót, mint a felsőoktatásért felelős ágazatirányító, ám ettől a minisztériumtól már semmilyen választ nem kapott a Népszava.