Kilencvenötödik alkalommal tartanak könyvhetet Szegeden

Az Ünnepi Könyvhét szervezői minden évben fontosnak tartják, hogy a Szeged életében jelentős helyi, vagy helyi kötődésű szerzőknek is teret adjon legfrissebb műveik bemutatására, a közönséggel való találkozásra. Ez idén sem lesz másként, számos szegedi író, költő érkezik majd a Dugonics téri színpadra, valamint az intézményekbe június 13. és 16. között.

A Könyvhét szombati napjának délelőttje – immár hagyományosan – idén is a szegedi íróké a Dugonics téren. Veszelka Attila Kölcsey-érmes költő, a Szegedi Akadémiai Bizottság Szépírói Munkacsoportjának elnöke az idén olyan szerzőkkel beszélget, mint Bene Zoltán, Gyukics Gábor, Reke Balázs és Szilasi László készülő, vagy éppen frissen megjelent kötetekről, tervekről. 

A könyvünnep idején jelenik meg a Szegedi horizont soron következő antológia-kötete, amelyet a szerkesztők, Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál mutatnak majd be a Városháza dísztermében. A kötet több mint húsz magyar nyelvű folyóirat közlése alapján a Szegedhez kötődő írók, költők 2023-as terméséből nyújt válogatást. A kortárs irodalom szegedi keresztmetszetét mutatja föl, tallózva az előző évben publikált alkotásokból.

A Somogyi-könyvtár júniusban egy-egy velünk élő nemzetiség kultúrájának és hagyományainak bemutatására szervez programokat a központi könyvtárban, a fiókkönyvtárakban és az Ünnepi Könyvhét színpadán. A 95. Ünnepi Könyvhét idején zenés–táncos programmal, kötetbemutatóval vagy éppen a Dugonics téren a vendégsátrak egyikében mutatkozik be a szerb, a görög, a lengyel és a német nemzetiség.

A Dugonics tér színpadán idén is zenés–táncos bemutatókkal jön a deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes, valamint a görög Eleftheria Tánccsoport, akik felnőtt és utánpótláscsoportjaikkal Görögország különböző területeiről mutatnak be táncokat. A Theissblume német egyesületi kórus és a Klatschmohn szegedi német nemzetiségi néptánccsoport műsora is várja majd az érdeklődőket.

Az újonnan induló Szegedi Német Nemzetiségi Füzetek kiadványsorozat 1. részeként megjelenik a Szegedi német paloták, polgár- és iparosházak című kötet, amelynek bemutatójára az Ünnepi Könyvhét idején kerül sor. A kiadványt Korom Alexandra, a Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismerteti majd a Dugonics tér színpadán.

A Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése című kötet bemutatója is helyet kap a programban. A magyarul 2023-ban megjelent kötetet Karol Biernacki, az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltárának igazgatója, a WFA kuratóriumának elnöke, valamint Rotár Krisztina, az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltárának levéltárosa mutatják majd be.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder