Pálmafákat ültettek a Glattfelder térre

A szeged.hu vette észre, hogy kedden három előnevelt fagytűrő pálmát helyezett el tartósan a környezetgazdálkodási cég a Glattfelder Gyula téren, Szeged múzsája elé. Fotósunk meg is örökítette a látványt, ami azért is különleges, mert az eddig csak cserepekben látható növényekből talán most először ültettek el példányokat, melyek télen is kint maradnak.

Szeged mediterrán jellegét eddig is erősítették a pálmák a Klauzál téren és a Belvárosi Mozi előtt, ám ezek csak szezonálisan voltak kint cserépben, járófelületre kirakva. Sokan gondolhatják, hogy a pálmafák tájidegenek Szegeden, de az idei március végi nyári hőség rávilágított arra, hogy nagyon is helyük van a városban, és még jól is néznek ki.

A Novotel előtti fák ráadásul fotogének, mögöttük a mai Sóhordó utcai városi bérházzal – második fotónkon –, valamint kettővel arrébb a Landesberg-palotával. Utóbbit még 1911-ben a gazdag szegedi zsidó aszfalt- és cementgyáros, Landesberg Mór terveztette meg Magyar Edével. Saját bérpalotáját az akkori Szentgyörgy utca 10. szám alá építtette fel 1912 nyarára.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

A kivitelezés idején Magyar Ede tragikus módon véget vetett életének, ezért a tervei csak részben valósultak meg. A módosításokat munkatársa Takács János végezte. A kovácsoltvas munkákat Kecskeméti Antal szegedi műlakatos készítette, az építőanyagokat pedig maga az építtető biztosította.