Valahogy letört a Zenekonzervatórium egyik szobrának karja, de mindenki hallgat, hogyan

Letörték Szegeden a „Négyembörös házként” is emlegetett Preszly-ház egyik Atlasz-díszének karját, valószínűleg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának otthonául szolgáló épület felújítása közben. A felette lévő erkélyt szimbolikusan tartó szobrot azóta kijavították, ám sem az egyetem, sem a kivitelező nem akart arról nyilatkozni a Szegedernek, hogyan történt az eset, és miként lett újból karja Atlasznak.

A Művészeti Kar megújult székhelye két épületrészből áll, a sarkon lévő, nagyobbik az úgynevezett Tukats-ház – melyet az 1879-es nagyárvíz után két évvel Tukats Ferdinánd bormérő és neje építtetett –, míg ennek kiskörúti végéhez egy kisebb, „Négyembörös házként” is emlegetett épület csatlakozik. Utóbbi arról kapta a nevét, hogy két-két kariatida – oszlop helyett alkalmazott alak – „tartja” egy-egy erkélyét. Szimbolikusan, hiszen gipsz épületdíszekről beszélünk, amik itt nem strukturális elemek. Az egyik ilyen alak jobb karjának nagy része tört le, valószínűleg a felújítás során.

A Google Térkép utcanézete alapján annyi megállapítható, hogy a gipszkar a felújítás előtt, 2022-ben még nem hiányzott. A 2023 nyarán készült képeken már – vagy inkább még – állványzat és védőháló takarja a szobrot, így ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni. Szeptemberben, alig 2–3 hónappal a Google-fotók elkészülte után már elkezdték bontani az állványzatot, ekkor látszott először Atlasz letört karja, ezt egyik fotósunk is megörökítette:

Fotó: Rostova Anna / Szegeder

Pár hónappal később, az idén március végi épületátadó előtt egy héttel is készítettünk fotókat a helyszínen. A lenti képen látszik, hogy addigra valóban javították a letört gipszkart, ám az új toldalék akkor még megmunkálatlan volt:

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Még márciusban kérdeztük a Szegedi Tudományegyetem sajtóosztályát és a kivitelező Future FM Kft.-t, hogy miként tört le Atlasz karja, illetve hogyan tervezték azt helyrehozni, ám egyik helyről sem kaptunk választ. A kar dékánját, Nátyi Róbertet is felkerestük levélben, a dékáni hivatal végül megkeresésünk után pár nappal közölte, „kijavításra került az Atlasz-szobor sérült karja”, ám további részleteket ők sem árultak el, és nem is jelezték, hogy a felújítási munkákon kívül történt volna az eset.

Bár a Bartók Béla Művészeti Kar diákjai már február óta visszatérhettek tanulni a kiskörút és a Petőfi Sándor sugárút körforgalmánál lévő Zenekonzervatórium épületébe, azt hivtalosan csak március végén adták át. Ugyan 2018-ban még több mint 3 milliárdos felújításról volt szó, amivel szinte csak a homlokzat maradt volna az eredeti, és nagyban átalakították volna az épületet, végül mindössze 1,3 milliárd forintból született újjá minimális szerkezeti átalakítással a sok éve szó szerint szétesőfélben lévő épület – igaz, azóta jócskán drágultak is az építőanyagok és a beruházások.

Bár a felújítás végeztével szervezett sajtóbejáráson meglehetősen pozitív kép alakult ki bennünk az eredmény láttán, a 24.hu a Szegeder egyik képe alapján megírta, hogy a Zenekonzervatórium épületét is elérte az elmúlt években egyre elharapózó „tűzfalvakság”. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a Preszly- és Tukats-házak találkozásánál – mivel utóbbi magasabb – van egy csupasz tűzfal, amit a kivitelező már nem rakott rendbe, és az továbbra is ugyanolyan romosan néz ki, mint azelőtt.