Szegeden a legnagyobb a drágulás a lakáspiacon

A márciusi 1,7 százalék után áprilisban országosan 2,7 százalékkal nőttek a lakásárak éves összevetésben, Szegeden a legnagyobb a drágulás üteme: 13 százalék – derül ki az ingatlan.com adataiból.

Ugyanakkor az éves drágulás jelenlegi üteme csak az egytizede annak a tempónak, amit a 2015 és 2022 közötti csúcsidőszakokban láthattunk, figyelmeztet Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Elemzése szerint a BYD és a Rheinmetall idetelepülésének hatása lehet, hogy 13 százalékkal 746 ezer forintra nőttek a szegedi négyzetméterárak egy év alatt. Bár a növekedés üteme így nálunk a legnagyobb, nem Szeged a legdrágább vármegyeszékhely. Debrecen vezeti a listát a 800 ezer forintos átlagos négyzetméterárával, a nagyvárosok sorában Győr és Veszprém követik 774 ezer és 751 ezer forinttal. 

Forrás: Ingatlan.com

Budapesten az eladó lakások és házak mérföldkőhöz érkeztek áprilisban, az átlagos négyzetméterárak elérték az 1 millió forintot. Óriásiak viszont a városon belüli eltérések: az V. kerületet ugyanis közel 1,6 milliós, míg a XX. kerületet 700 ezer forintnál alacsonyabb átlagos négyzetméterár jellemzi. Ez a tendencia országosan is igaz, a különböző régiókban szintén jelentős különbségek láthatók.

Balogh szerint ezek a folyamatok a lakásvásárlóknak kedveznek, ugyanis a drágulás üteme egyelőre elmarad az infláció mértékétől, a kínálat pedig 40 százalékkal nagyobb, mint 2 évvel ezelőtt.