Többéves fegyházbüntetést kapott az a két férfi, akik elrabolták, majd másfél napig kínozták ismerősüket

Tíz, illetve hat év hat hónap fegyházra súlyosbította a Szegedi Ítélőtábla annak a két bácsalmási férfinak a büntetését csütörtökön, akik még 2021. április 23-án éjjel, az otthonában törtek rá egy harmadik, szintén helybéli férfira. A nyakához kést szegeztek, szidalmazták, megpofozták és azt követelték, hogy adja meg – állítólagos – tartozását. Ő nem adta, ezért elrabolták és másnap délutánig kínozták.

„Volt egy 100 ezer forintos tartozás, és én azt kifizettem nekik egyszer, és utána ezt még egyszer ők követelték” – mondta később a Tényeknek az áldozat, de hogy ez tényleg így volt-e, a csütörtöki tárgyalási napon nem derült ki.

A vád szerint, amikor a férfira rátörtek elrablói, nem tudott fizetni, ezért az elkövetők azt mondták, velük kell mennie, különben szétverik a fejét, és addig nem engedik szabadon, amíg nincs meg a pénz. Erre az áldozat öltözni kezdett, de lerángatták róla a kabátját, majd közölték, hogy az már az övék.

Ezután a fiatalabb támadó, a másodrendű vádlott otthonába mentek, ott az áldozatot többször is megütötték, fenyegették és rugdosták. Megpróbált elmenekülni, de a bejárati ajtó zárva volt. Később a férfi megtört és azt mondta, hogy másnap kap majd fizetést, mire idősebb elrablója, az elsőrendű vádlott továbbra is a pénzt követelte, egy fogóba befogta a kisujját, hogy letépi.

Hogy az áldozat komolyan vegye, egy kést, hegyével lefelé a bal combjára tett, aztán a másik kezével ráütött, ami a nadrágot átszakítva könnyebb sérülést okozott. Ezután egy balta fokával vágták tarkón, majd az élét a homlokához nyomták és azzal fenyegették, hogy megskalpolják.

A bántalmazások sorozata 15 órával később, másnap kora délután ért véget. Akkor indultak el a fiatalabb támadó javaslatára az áldozat lakására a pénzért, de a férfi útközben beszaladt egyik szomszédjához, és onnan hívta ki a rendőrséget.

A vádlottakkal szemben még 2022 júliusban emelt vádat a Bács-Kiskun-Megyei Főügyészség felfegyverkezve elkövetett emberrablás miatt. A Kecskeméti Törvényszék aztán 2023. június 30-án ítélte el őket társtettesként elkövetett emberrablás bűntettéért. Akkor az elsőrendű vádlott 7 év fegyházat és 7 év közügyektől eltiltást, a másodrendű 5 év 6 hónap fegyházat és 5 év közügyektől eltiltást kapott. Az ügyészség súlyosbításért, a vádlottak védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. Így került az ügy Szegedre.

Csütörtökön az elsőrendű vádlott online formában, a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből bejelentkezve volt jelen, társa arra hivatkozva, hogy felesége szül, nem vett részt a tárgyaláson. A védelem perbeszédében többnyire helyesnek ítélte az elsőfokú bíróság döntését, annyit kértek, hogy az ügyészség súlyosbításról szóló kérelmet utasítsák el.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

Az elsőrendű vádlott szerint viszont téves a korábbi ítélet, mert nem vették figyelembe például azt, hogy a korábban vizsgált dohánybolti felvételeken a sértett a társaságukról leválva, szabadon mozgott, ami azt jelzi, hogy önszántából volt velük. Ezen felül segítséget sem kért, és a vizsgálatok alapján Stockholm-szindrómája sem alakult ki, ami a vádlott szerint szintén az ő javukra szól.

Ellentmondásnak és hazugságnak nevezte a sértett nyomozati szakaszban és elmeorvosi vizsgálat alatt tett nyilatkozatait, majd a Tényekben megjelent riportra reagálva azt mondta, hogy ott a sértett a másik lábán mutogatja a szúrás nyomát. Elmondta azt is, hogy a kihallgatások alatt ő és fiatalabb társa is ittasak voltak, illetve előző este drogoztak is, majd arra kérte a bíróságot, hogy módosítsa a vádakat emberrablásról önbíráskodásra.

Az Ítélőtábla végül 7 évről 10 évre súlyosbította az elsőrendű vádlott büntetését, a másodrendűét plusz egy évvel, 6 év 6 hónapra növelte. Az Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság hibázott, amikor egy hazugságvizsgálat eredményét és az abból származó szakértői véleményt bizonyítékként vizsgálta az idősebb férfi esetében, hiszen a vádlotti védekezés mérlegelése lett volna a feladatuk.

Ettől eltekintve logikus és törvényes volt szerintük a korábbi ítélet, de több körülményt is mérlegelve, például azt, hogy a fiatal sértett bántalmazása már sanyargatásnak is tekinthető, súlyosabb büntetést szabtak ki. Beszédében a bíró azt, hogy a vádlottak ittasan és felfegyverkezve követték el tettüket, gátlástalannak nevezte.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.