Utolsók között a szegedi önkormányzat átláthatósága

A 2024-es önkormányzati választások előtt az Ez a Minimum! című átláthatósági programot 2019-ben meghirdető Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország újból elvégezte a programban résztvevő önkormányzatok értékelését, kiegészítve a  kezdeményezésben nem résztvevő önkormányzatokkal.

Először az önkormányzati ciklus közepén értékelték a legnagyobb önkormányzatok közzétételi gyakorlatát, most pedig cikluszáró vizsgálatot végeztek. A három szervezet felmérése szerint az élen Budapest VIII. kerülete (Józsefváros) végzett, míg a legátláthatóbb vidéki önkormányzat Baja lett az ötödik helyen. Szeged értékelése átlag alatti, az önkormányzat a 23. helyen végzett a 29-ből az 51,3-as pontszámmal.

Szeged a 2022-es adatokhoz képest egyébként javított, korábban csupán 43 pontot szerzett az önkormányzat. Igaz, akkor az előkelőbb, a 18. hely megszerzésére volt elég. A város külön jelentésében a három szervezet három javaslatot fogalmazott meg:

  • Legyenek elérhetőek az önkormányzat költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű támogatások adatai.
  • Az önkormányzat az általa megkötött szerződésekről közzétett listán túl tegye közzé a szerződéseket is, azoknak minden mellékletével és módosításával együtt.
  • A közérdekű adatok között tegyék közzé az aktuális költségvetést és a legutóbbi költségvetés zárszámadását kereshető mellékletekkel együtt.

Nem lehetnek büszkék magukra az átlag alatti eredményt elért önkormányzatok, írja a három szervezet közleménye. Erősen hiányos a közzétételi gyakorlat a debreceni, a nyíregyházi, a tatabányai, a hódmezővásárhelyi és a győri önkormányzat esetében is, a budapesti Belváros honlapja pedig az alapvető törvényi előírásoknak sem felel meg, miközben a környező kerületek az ország legátláthatóbb önkormányzatai közé tartoznak.

A program kezdeményezői bíznak benne, hogy az Ez a Minimum! hatására több adatot közzétevő önkormányzatok fenntartják és fejlesztik a közzétételi gyakorlatukat, átláthatóbb működésük pedig más önkormányzatok számára is példaként szolgál a jövőben. A program összességében eredményes volt, hiszen önkéntes szabálykövetés alapján, bármiféle szankció nélkül javítani tudta tucatnyi önkormányzat átláthatóságát, amelyek összességében több millió állampolgár ügyeit intézik, írják.

A programban résztvevő önkormányzatok 2024 tavaszán lezárult ellenőrzéséről készült részletes, az értékelés módszertanát is ismertető jelentés egy külön oldalon érhető el. Az önkormányzatok egyéni eredményei, részletes értékelése és visszajelzései pedig ezen a linken érhetőek el.

Forrás: atlatszo.hu