Csányi földje drágább volt, mint amennyiért a BYD-nak adja azt a város

Frissítés (20:07): Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester időközben egy közleményben határozottan cáfolta, hogy 17-szeres áron adják tovább a kínai autógyárnak a földeket, vagy hogy egyáltalán drágábban adnák el azokat, mint amennyiért vették. Ahogy fogalmazott, nem nyerészkednek a földeken, ezeket ugyanis ki kell vonni a művelés alól, a föld értékénél magasabb földvédelmi járulékot kell fizetni, lőszermentesítést és régészeti feltárást végeztetnek, és egy magasfeszültségű távvezetéket is kiváltanak, mindezek pedig több milliárd forintba kerülnek, a BYD pedig ezért fizet.

Korábban írtuk:

A szegedi önkormányzat január végén kötötte meg az előszerződést a kínai BYD-vel mintegy 300 hektár földre, ide épül majd ugyanis a kínai elektromosautó-gyár. A gazdák kikérték a szerződést, amiből kiderül, hogy az önkormányzat 17-szer többet kap a földekért, mint amennyit a gazdáknak fizet, a Pick volt területeit viszont beszerzési ár alatt adhatja tovább a város a gyárnak, írja az Átlátszó cikke.

A gazdák földjeinek kisajátítási eljárása még tavaly szeptemberben indult, ekkor értesítette egy ügyvédi iroda útján a tulajdonosokat a szegedi önkormányzat. Utóbbi azzal védekezik a gazdák szerint alacsony kisajátítási ár kapcsán, hogy azt a vármegyei Kormányhivatal állapítja meg. A gazdák – Botka László szerint sokan nem is gazdálkodtak itt, hanem földhaszonbérletbe adták a földeket – az ár keveslése esetén bírósághoz fordulhatnak, ahol kaphatnak több pénzt a földjeikért, ami viszont mindenképp a városé lesz.

Októberben már jött is a kormányhivatali levél, hogy indulhat a lőszermentesítés, a próbafeltárás, szeptemberi dátummal. Vagyis a föld még a tulajdonosé volt, de már hatósági rendelkezést kértek felette. Ennek oka, hogy a szabályok szerint előmunkálatokat már korábban elkezdhetnek a földeken különösen indokolt esetben, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások – mint amilyen a szegedi ipari park kialakítása is – esetében előmunkálatnak minősül a lőszermentesítés és a próbafeltárás, valamint a megelőző régészeti feltárás is.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az Átlátszó az egyik gazdától megkapta Szeged városa és a BYD között január 30-án kötött ingatlan adásvételi előszerződést. Sok részt kitakartak benne, azonban az kiderült, hogy bruttó 24,13 eurós négyzetméteráron adja el a város a BYD-nak a földeket. A Csányi-féle Pick-telek viszont az Átlátszó számításai szerint bruttó 28,95 euróba került négyzetméterenként a városnak, vagyis

négyzetméterenként közel 5 euróval kevesebbet kap Szeged, mint a Csányi-féle földekért adott összeg.

A gazdák viszont még rosszabbul járnak, mindössze 563 forintos, vagyis csupán 1,4 eurós árat fizet nekik az önkormányzat négyzetméterenként, amit aztán 24,13 euróért, vagyis 17-szer többért adja tovább, mint ahogy vette. Bár az önkormányzat úgy védekezett, hogy a kisajátított földeket át kell minősíteni, régészeti feltárást kell végezni és esetenként közművesíteni is kell, ez sok pénzbe kerül nekik, de valószínűleg még így is jobban járnak az eladás után, mint a vétellel. Az Átlátszó információi szerint éppen ezért több gazda is perre készül.