Radics Gábor elbocsátása ellen tüntetett a Szikra Mozgalom a szegedi gumigyár parkolójában

Kirúgott szakszervezeti vezető mellett tartott demonstrációt a Szikra Mozgalom a Continental szegedi gyára előtt, szól a Telex beszámolója. Azért tiltakoztak, mert Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét január közepén azonnali hatállyal, végkielégítés és indoklás nélkül bocsátották el a gumigyárból.

A tiltakozás a gyár parkolójában zajlott, ahol maga Radics is megjelent, és arról beszélt, hogy szerinte a makói üzemben végzett szakszervezeti tevékenysége miatt rúgták ki. Radics egyben a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke, és a szegedi gyár szakszervezeti titkára, ám kirúgása miatt nem tud a szakszervezeti tagokkal találkozni, és nem kapja meg a gyártól az új kollektív szerződés tervezetét, így pedig a munkások érdekeit se tudja képviselni.

Radicsot állítása szerint az utolsó munkanapján biztonsági őr kísérte ki a gyárból, majd másnap szintén csak őrrel mehetett be az irodájába, és nyitott ajtónál tudott volna dolgozni, ha hozzáfért volna a szükséges iratokhoz, ugyanis elbocsátásával egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól is elzárták.

A lap beszámolója szerint a mozgalom petíciót is indított, amiben követelik Radics munkaviszonyának helyreállítását, az iratokhoz való hozzáférését. Az aláírókat a szakszervezeti vezető anyagi támogatására biztatják, mivel Radicsnak nincs kereste jelenleg. Petíciót a parkoló kocsikra és a fákra is raktak, szórólapok formájában, illetve transzparenseket helyeztek ki.

Jámbor András, a Szikra országgyűlési képviselője a helyszínen azt mondta, a demokratikusan választott szakszervezeti vezetőkre vonatkozó jogszabályokat nem bírálhatja felül egy multicég sem, miközben

Magyarországon számtalan olyan esetet látunk, amikor nem kapják meg a szakszervezeti vezetők azt a védelmet, ami megilletné őket.

A szegedi Szikra-aktivisták nevében Makádi Balázs megköszönte Radics Gábornak, hogy kiállt a dolgozók jogaiért.

A szegedi gyárban – ahol tengeri olajfúró-tornyokhoz gyártanak gumírozott csöveket – mintegy ötszázan dolgoznak, közülük százötvenen szakszervezeti tagok, és csak egy szakszervezet működik.