Idén már voltak olyan napok, amikor nem is kellett gázzal fűtenie a Szetávnak

„A termálvíz elsőbbséget élvez a gázzal szemben, így amikor az időjárás ezt lehetővé teszi, mint ahogy ez január és február első hetében volt, akkor a termálvíz hőjével is elegendő kifűteni a lakásokat” – utalt arra a szeged.hu szerint Kalmár László, a Szetáv energetikai részlegének vezetője, hogy idén már voltak olyan napok, amikor nem is kellett gázzal távfűteni Szegeden.

Hat éve már, hogy elkezdték kiépíteni a geotermikus fűtési rendszert Szegeden. Az utolsó előtti termálkör elkészültével annak zárórendezvényét tartotta szerdán a szegedi távfűtő cég. Az izlandi után az Európában a második legnagyobb rendszer kiépítésére egy uniós pályázat révén kerülhetett sor, erre az önkormányzati fenntartású Szetáv egy magánbefektetővel közösen pályázott, és a projekt költségeinek felére nyertek pénzügyi támogatást. A teljes készültség még az idén várható.

A geotermikus rendszerekkel a korábban a teljes fűtést biztosító gáz 60 százalékát lehet kiváltani ezzel Szegeden, a beruházás 200 megawatt hőigényt, másképp szólva 28 ezer lakás fűtéséhez és melegvizéhez állít elő hőt. A fogyasztók nem érintkeznek a termálvízzel, annak hőjét egy külön elszeparált körön, hőcserélőkön keresztül juttatják el a lakásokba.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

Kóbor Balázs, a szegedi távfűtő ügyvezetője szerint bár a működési költségek jelentős részét támogatja az állam, a havi elszámolással nehezen tudnak tervezni. A felhasznált vizet ráadásul piaci áron értékesítik számukra a vízszolgáltatók, miközben a lakosságnak azt rezsicsökkentett áron adják tovább. A geotermikus kutakat üzemeltető cégeknek ráadásul olyan újabb európai követelményeknek kellene megfelelniük, ami sok pénzbe kerül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Nem váltja ki teljesen a gázt, de pont jókor jött a szegedi geotermikus projekt

Szegeden az ősztől jórészt termálvíz adja a magánlakások és az intézmények fűtéséhez szükséges hőenergiát. A közel 28 ezer lakást ellátó, városi tulajdonú szolgáltató cég állami és uniós támogatással, valamint magánbefektető bevonásával fúratott termálkutakat.