Lantos Csaba: Hamarosan új üzemek települnek a szegedi Science Parkba is

Az energiaügyi miniszter a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola felújított épületének átadásán járt, melyről az MTI tudósított.

Lantos Csaba a Szegedi Híradó egyik 1876-os számának a müncheni és a szegedi vásárt összehasonlító cikke tanulságát idézve a sajtótájékoztatón azt mondta, ha önálló, versenyképes ipart akarunk teremteni egyrészt a hazai ipar pártolására, másrészt az ipari szakképzés tervszerű fejlesztésére van szükség. Ehhez kell hardver, mint a felújított szegedi iskolaépület, de a szakképzés fejlesztése szempontjából talán ennél is fontosabb a humán erőforrás, véli a miniszter.

Lantos arról beszélt, a kormány évekkel ezelőtt elkötelezte magát, hogy a diákok felzárkóztatásáért legnagyobb erőfeszítéseket tevőknek magasabb bért biztosítson, ezért a szakképzésben dolgozók 10 százalék bérelőnyt élveznek más pedagógusokhoz képest. „Munkáskezekre szükség van.” A kínai BYD elektromosautó-gyártó Szegeden építi meg évente 200 ezer járművet előállító üzemét, ám ez a gyár nem önmagában áll majd; a szegedi Science Parkban működik az ELI ALPS lézeres kutatóközpont, amely az Európai Unió tíz legnagyobb alapkutatási infrastruktúrájának egyike, és

a parkba új üzemek is települnek hamarosan,

mondta beszédében az energiaügyi miniszter, aki nem részletezte a vállalatok kilétét, de valószínűleg részben a német hadiipari óriás, a Rheinmetall civil üzletágának tervezett beruházására gondolhatott.

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára úgy véli, három évvel ezelőtt a szakképzési rendszer megújult szerkezetében, tartalmában és módszertanában is. Lehetőség nyílt a rugalmas tanulási utak bevezetésére, melyet elsősorban a hátrányos helyzetű diákok számára alakítottak ki. Szerinte az SZSZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola élt a szabályozás által nyújtott lehetőséggel, olyan szakmákat oktat a fiatalok számára, amellyel a munkaerőpiacon megtalálják a helyüket.

Erdélyi Margit, a szakképzési centrum főigazgatója elmondta, a több mint hétszáz diákot oktató intézmény energetikai korszerűsítése 175 millió forintból, központi költségvetési forrásból valósult meg. Hőszigetelést helyeztek az iskolaépület külső falaira és a tetőre, valamint kicserélték a külső nyílászárókat, illetve a főépületet és a tornatermet összekapcsoló nyaktag acél- és üvegszerkezetét. A munkálatok kivitelezője a szegedi székhelyű Miksi Bau Kft. volt.