Lassan kész a Tóth Péter-ház felújítása, már a befejező munkák zajlanak

Az épületen belül már a befejező munkák zajlanak, a műszaki átadás-átvételi eljárás január 31-én kezdődik” – mondta az állványzattól épp megszabaduló Tóth Péter-ház kapcsán Varga Tibor, a Szeged-Csanádi egyházmegye műszaki vezetője a Délmagyarországnak. A használatbavételi engedélyezési eljáráshoz tartozó kérvényt már két hete benyújtották az építésügyi hivatalnak.

A Tóth Péter-házban még dolgoznak a szakemberek Varga szerint: zajlik a fűtési rendszer beszabályozása, a burkolatok szegése, a korlátok szerelése, a takarítás, valamint a hibajavítás. Az elkészült épületgépészeti rendszerek próbaüzeme is megkezdődött. A homlokzat felújítása a végéhez közeledik, a maradék állványzatot is hamarosan elbontják. A tűzjelzőrendszer és a lift hatósági átadása már megtörtént.

Az épület helyreállítása restaurátori tervek és engedélyek alapján történt. Mivel a ház évtizedekig folyamatosan pusztult, problémák is adódtak a felújítás alatt: a saroktornyok ácsszerkezeteinél a héjazat bontását követően a tartószerkezet károsodása nagyobb mértékű volt, mint amit az eredeti diagnosztika ki tudott mutatni, emiatt a részleges helyett teljes rekonstrukció kellett, és a terveket is át kellett gondolni.

A kiegészítő munka 73 milliós többletköltséget jelentett, ám ez nem sok ahhoz képest, hogy a felújítási munkálatokat Nemesi Pál cége, a Ferroép mintegy nettó 2,1 milliárd forintért vállalta. Az állam 3,3 milliárdos keretösszeget különített el a projektre még 2021-ben. A Tóth Péter-ház projektje december 31-ei határidővel volt kihirdetve annak idején, de nincs sok csúszás, szerződés szerint a hónap végéig kellene elkészülniük a kivitelezőknek.

A Belvárosi híd lábánál álló, a felújítás előtt sokáig romos állapotban lévő és elhagyatott, ikonikus belvárosi épületbe az egyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziuma költözik majd, ha elkészülnek mindennel. Az iskola a 2024/25-ös tanévet már ebben a felújított házban kezdi meg, vagyis szeptembertől költözik élet a Tóth Péter-házba, sok év után újból.

Az eklektikus stílusú palota látványa már 1883 óta fogadja az Újszegedről a hídon át Szeged belvárosába érkezőket. A telket 1881 végén vették meg Tóthék a várostól, melyre Jiraszek Nándor és Krausz Lipót tervei alapján épült fel a Tóth Péter-ház, melynek kapuja fölött Hermész-fej, mellette pedig oroszlánfejek díszítik a homlokzatát.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder