Már most az élre ugrott a szegedi lakáspiaci kereslet a BYD bejelentésével

Magasabb fordulatszámra kapcsolt a szegedi és a Csongrád vármegyei lakáspiac, miután a kínai BYD tavaly decemberben bejelentette, gyárat épít a vármegyeszékhelyen, derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Miközben egyes ingatlanszakértők szerint az autógyár hatása az ingatlanárakra nem azonnali, az ingatlanokra érkező érdeklődések számában mégis hirtelen változás állt be Szegeden.

Debrecen mögé máris felugrott a második helyre ugyanis a dél-alföldi megyeszékhely az eladó használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések számát tekintve januárban a vármegyeszékhelyek és megyei jogú városok között. Az eladó lakások és házak iránt országosan már több mint 210 ezer érdeklődés érkezett 2024 januárjában az ingatlan.com oldalán, ami éves összevetésben 20 százalékos erősödést mutat.

Az érdeklődők számának hirtelen növekedésével viszont Szeged lett az első,

az itteni lakóingatlanok iránti kereslet 68 százalékkal emelkedett, ami messze a legjelentősebb élénkülés a megyei jogú városok és vármegyeszékhelyek körében.

Szeged eddig is egy sziget volt a régióban

„Az adatokból látszik, hogy a gyárberuházás a szegedi lakóingatlanokat is felértékelheti. Tavaly januárban például az eladó új építésű szegedi lakások és házak átlagos négyzetméterára 907 ezer forint volt, a decemberi bejelentés előtt 911 ezer forintot tett ki, idén januárban viszont már 958 ezer forintra nőtt. A használt lakások áraira egyelőre még nem volt hatással az autógyár Szegedre költözése. Az átlagos négyzetméterár a 2023 januári 647 ezer forintról a decemberi bejelentésig 661 ezer forintra, idén januárra pedig 670 ezer forintra emelkedett” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lapunknak küldött közleményben.

A szegedi ingatlanárak tehát már most is elég magasak, hiába kisváros Budapesthez képest: a 670 ezer forintos használt lakások és házak négyzetméterenkénti középértéke csak 30 százalékkal van elmaradva a fővárosétól. Szeged eddig is a régió felülteljesítője volt Balogh szerint, ám „bármit bármilyen áron nem lehet majd eladni”. Mint mondta, Debrecenben 2023-ban 5 százalékos volt az átlagos lakásár-emelkedés, ehhez fog felzárkózni hamarosan Szeged is.

„A régióhoz képest Szeged már eddig is egy sziget volt,

ahol más tendenciák voltak jellemzők, aminek még semmi köze nem volt a BYD-beruházáshoz. Az elektromosautó-gyár beruházásának híre persze nyomban felpezsdítette a keresletet, amely 66 százalékkal nőtt január első három hetében az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest” – mondta a Világgazdaságnak Balogh, aki úgy véli, a befektetők nem fogják megvárni a magasabb árakat, a beruházás elkészültét, ők hamarabb lépnek.

Az albérletárak is nőnek majd

A szegedi albérleti díjak jelenleg a középmezőnyben vannak a 140 ezer forintos középértékükkel. A legdrágábban Budapesten, Győrben és Debrecenben lehet lakást bérelni, ezek a városok sorrendben 240 ezer, 200 ezer és 190 ezer forintos havi díjakkal vezették az ártoplistát 2023 decemberében, mondta a lapnak Balogh.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A klasszikusan legdrágább főváros mögött sorakozó Győr és Debrecen egyaránt autóipari beruházási központ, vagyis a gigaberuházások kimutathatóan emelik a bérleti díjak szintjét is. A negyedik legmagasabb albérletidíj-átlag egyébként Székesfehérváron, egy ugyancsak ipari hátterű városban van a KSH-Ingatlan.com lakbérindexe szerint. Szeged mellett szól még a befektetők szempontjából, hogy Debrecenhez hasonlóan jelentős egyetemváros is. A gazdasági szakértő szerint 

a következő egy-két évben akár 30 százalékos bérletidíj-növekedésre is van esély

a városban. Akik kiadásban gondolkodnak, a könnyen kiadható, jó lokációjú ingatlanokat keresik.

A környék sem marad ki

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő években nem csak Szegeden, de a környékbeli településeken is komoly lakáspiaci élénkülésre lehet számítani. Az erősödő kereslet viszont nem egy csapásra épül be az ingatlanárakba, hanem akár több éven át tartó folyamat eredményeként.

Csongrád-Csanád vármegyében a használt lakóingatlanokat idén januárban átlagosan 542 ezer forintért árulták a tulajdonosok. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező városaiban közül Hódmezővásárhelyen 376 ezer, Szentesen 303 ezer, Makón 291 ezer, Csongrádon 271 ezer forintnál tartottak az árak 2024 januárjában. A Szeged tágabb vonzáskörzetébe tartozó Deszken 584 ezer, Újszentivánon 552 ezer forintra, Sándorfalván 407 ezer forint az átlagos négyzetméterár.