Hat év után elkezdték a szegedi Madách leégett tornatermének felújítását

Hat év után elkezdték felújítani a Madách Imre Általános Iskola tornatermét, munkások jelentek ugyanis meg a Madách utcai épületnél, látható a Szeged Televízió tudósításában. Az épületrész még 2018 áprilisában, azaz közel hat éve semmisült meg szinte teljesen, azóta ment a huzavona a felújítás körül.

Tavaly augusztus végén kötötték meg a szerződést a felújító Miksi Bauval, akik 174,4 millió forintból építhetik újjá a teljesen leégett épületet, és már hozzá is kezdtek a bontáshoz. A projekt becsült értéke a Miksi Bau ajánlata előtt nem sokkal 224 millió forint volt, így végül olcsóbban jöhet ki, ha nem futnak ki a keretből.

A felújítás ennek ellenére átfogó lesz a projektkiírás szerint, ugyanis a tornatermet összekötő nyaktagot, a tornatermet és az udvari oktatási épületet is érinti. A munkálatok által új fűtési rendszert fog kapni az iskola udvarán található tornaterem, valamint a szertár is. Új hidrováltó osztógyűjtővel, két fűtési kör kialakításával, és 33 lemezradiátor felszerelésével teszik majd komfortosabbá a testnevelésórákat.

A helyi védelem alatt álló épület leégett tornatermét az eredeti állapotában állítják helyre. Ez azt jelenti, hogy a vízszigetelés, a sérült falazat megtisztítása, kijavítása és újravakolása, valamint a külső homlokzat felújítása is ennek megfelelően zajlik majd, emellett az eredeti félnyeregtetőt is visszaállítják. A tornateremmel szomszédos, lapostetős udvari oktatási épület öltözőknek és tantermeknek is otthont ad. Ez szintén fel lesz újítva részben, a folyosót, az öltözőt és a mosdóhelyiségeket rakják majd rendbe a pénzből.

Fotó: Bartók Csaba / Facebook

A 2018-as tűz következtében a mintegy 600 négyzetméteres épület teteje szinte teljesen beszakadt, csak a falak maradtak meg. A szakértők azóta sem tudták egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a tüzet, írtuk korábban.

Még 2021-ben ítélt meg a kormány a felújításra 682 millió forintot, amit Bartók Csaba, a szegedi Fidesz azóta már lemondott elnöke jelentett be. Nem tudni eme összeg sorsáról, melyet egy teljesen új tornatermi épületre terveztek elkölteni eredetileg. Az iskola udvarára már meg is tervezték 2022-re a létesítményt, ám az akkori tanév kezdetén arról értesítették szülők a Telex tudósítóját, hogy mégsem építik fel a tervezett új tornatermet, hanem a régit hozzák helyre.

A lapnak Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója később megerősítette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben valóban nem új tornatermet építenek a Madách iskolában, hanem a régit állítják helyre. Ennek az az oka, hogy a kormány által biztosított pénzösszegnél, a 680 millió forintnál csak nagyobb értékű árajánlatokat kaptak a munkálatokra.

Ezért új terveket kell készíteni a régi terem újjáépítésére,

amelyek elfogadása és engedélyezése, majd a közbeszerzés után kezdődhetett meg a leégett tornaterem helyreállítása.