Elkészült Karikó és Szent-Györgyi közel 30 méteres óriásportréja Szeged legmagasabb lakóházán

A friss Nobel-díjas Karikó Katalin októberi szegedi látogatásakor jelentette be Botka László, hogy a kisújszállási biokémikus mellett Szent-Györgyi Albert monumentális portréja is felkerül a 17 emeletes újszegedi toronyház falára egy festmény formájában. A munkálatok most be is fejeződtek, csütörtökön már az állványzatot is elbontották.

A készítők az újszegedi magasház falát alapozóval vonták be, arra az előzetes tervrajz alapján mérték ki a grafika körvonalait, majd a színterv szerint kifestették azt. A festéshez egy speciális projektort is bevetettek, ezt az egyik közeli ház erkélyén helyezték el. Mivel a hőmérséklet nem süllyedt nagyon nulla fok alá, még az idén, karácsony előtt sikerült befejezni az óriásportrét, mely, ha az időjárás is engedi, akár fél évszázadon át is díszeleghet majd Szeged legnagyobb lakóházának falán.

Szeged polgármestere októberben úgy fogalmazott, „Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert két olyan kivételes tudós, akiknek a neve összefonódik Szeged városával. Nobel-díjuk és fantasztikus tudományos eredményeik az egész világ számára példaértékűek. Szeged városa büszke rájuk és örökké hálás, hogy felfedezéseikkel az emberiség javát szolgálták”.

Ez adta az apropót a portréfestéshez. A munkát a budapesti Színes Város csoport végezte, akik épp idén nyáron fejezték be Szegeden a Székely soron szecessziós festményüket, ami valószínűleg az országban is a legnagyobbak között van. Szegeden a második helyre csúszott vissza, mivel a most elkészült mű még monumentálisabb.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Nobel-díjasokat ábrázoló festmény a 64 méter magas, 17 emeletes újszegedi magasházon található. A kép maga 28 méter magas, 10 emeletet fog át. Tizenhét méteres szélességgel számolva ez 476 négyzetméternyi street artot jelent. Hazánkban a legnagyobb alkotás talán a fővárosi Losonci-negyedben található Macskafogók, ami körülbelül 15 emeletnyi, vagyis 37,5 méter magas lehet. Az eddigi legnagyobb Karikó-festmény egy ötemeletes ház falán volt Budapesten, ez viszont a szegedinél jóval kisebbre sikerült, aztán át is festették.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.