A Motiváció Műhely is kiáll a szuverenitásvédelmi törvény ellen

Állásfoglalást adott ki a kedden elfogadott szuverenitásvédelmi törvény kapcsán az Aspektus Csoport nevű civil szerveződés. Határozottan elítélik a törvény elfogadását, egyúttal kifejezik aggodalmunkat a szűkölő civil tér miatt. Az állásfoglalást a szegedi Motiváció Műhely is aláírta.

„A törvény újabb mérföldkő az autonóm civil közösségek ellehetetlenítésének folyamatában. Egyetlen célja a kormányzattól független szervezetek feletti közvetlen és közvetett kontroll erősítése. Felelős magyar állampolgárként azonban bárki tehet a törvény ellen: ha támogatásunkról biztosítjuk a törvény által megbélyegzett szervezeteket, részt veszünk rendezvényeiken, és erre biztatjuk családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket.”

Négy civil szervezet – a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete, a miskolci Dialóg Egyesület, a pécsi Emberség Erejével Alapítvány, illetve a szegedi Motiváció Műhely írta alá az állásfoglalást. A Motiváció Műhelyről ami a vármegyében két helyen üzemeltet tanodát, ahol a tanulmányaikban vagy készségeikben lemaradt gyerekeket zárkóztatják fel, 2022-ben készült riportunk ide kattintva olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Nem kell hazamenni, lehet csocsózni

Van Szegeden egy, az állami intézmények rendszeréhez képest szokatlannak mondható tanoda, ahol a megszokott, nagycsoportos tanítás helyett a precíz, kiscsoportos oktatáson van a hangsúly, ahol az iskolai feladatokon kívül logikus gondolkodásra, közösségben működésre, empátiára tanítanak, és ahol a gyerekek gyakran maguk között dönthetik el, hogy ki az, aki jól viselkedett, és ki az, aki nem.

Az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvényt kedden szavazták meg a Parlamentben, ezzel akár három év börtönbüntetést is kaphatnak azok a választáson induló jelöltek, akik külföldről fogadnak el kampánytámogatást. A törvényt 141 képviselő támogatta, 50-en szavaztak nemmel. A törvényben leírt „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” úgy lehet majd értelmezni, ahogy a jogalkotó kénye-kedve tartja, és pontosan ez is volt a cél vele. Civil szervezetek szerint azt akarják elérni ezzel, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat.

„Újságírók, cégek, egyházak, szakszervezetek és önkormányzatok is az új hatóság célkeresztjébe kerülhetnek.”

A Telex szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét – aki mentelmi jogot is kaphat – a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi majd ki hat évre. Orbán Viktor január 1-ig tesz javaslatot az elnök személyére. A törvénnyel a választásokon induló civil szervezeteknek is tilos lesz külföldi kampánytámogatást elfogadniuk.

Az önkormányzati választásokon induló szervezetek, egyesületek a kampányban a külföldi támogatások mellett belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást sem fogadhatnak el, és betiltják a névtelen adományokat is. Ezt az Állami Számvevőszék ellenőrzi, szabálysértés esetén az állami támogatás kétszeresét kell befizetni.

A büntető törvénykönyvbe bekerül, hogy bűntettet követ el, aki választáson induló jelölőszervezet tagjaként, képviselőjeként vagy felelőseként külföldi finanszírozást fogad el. Ez a módosítás után 0-tól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.