Hollik: „Kellő időben” kiderül, ki lesz a Fidesz szegedi polgármester-jelöltje

„Alex Soros kezével vagy keze nélkül, az üzenet egyértelmű” – válaszolta a Szegedernek arra a kérdésére Hollik István, hogy miért kellett leragasztani a friss konzultációs plakátokon Alex Soros kezét. A Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn kezdett országjárásba, hogy az új nemzeti konzultációt népszerűsítse, szerdán délután Szegeden, a helyi Fidesz irodájában beszélt a szuverenitásvédelemről.

Magán az eseményen nem lehettünk jelen, mert bár azt korábban Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő Facebook-oldalán is megosztották, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az esemény zártkörű. Pár kérdésre azért volt lehetőségünk a fórum előtt, amikor Hollik a helyi „baráti” sajtóval leült beszélgetni.

A plakát átragasztásának az okát Hollik sem tudta megmondani, de szerinte a most már Alex Soros által irányított birodalom nagyon mélyen és szorosan össze van fonódva az európai döntéshozatallal. „A bizottságban is vannak Soros-szövetségesek, kiszivárgott dokumentumokból tudjuk, hogy kategorizálták a bizottsági vezetőket” – mondta.

Úgy látja, hogy a lényeget érintően ez a plakát a jelenlegi helyzetet jól adja vissza, hiszen senki által meg nem választott, egy amerikai spekuláns által felállított hálózat és az európai bürokraták döntenek európai kérdésekben.

A szuverenitásvédelmi törvény benyújtását múlt hétre ígérte a kormány, majd e hét lett belőle. A kommunikációs igazgató szerint azért késett, mert egy olyan javaslatot akart elkészíteni a frakciószövetség, ami minden kiskaput bezár.

„Harminc évig eszünkbe sem jutott, hogy a vörös vonalat bárki is átlépi, de ez 2022-ben megtörtént”

– utalt a Márki-Zay Péter által vezetett ellenzéki összefogás külföldről kapott pénzeire.

Most minden olyan visszaélés lehetősége ellehetetlenül Hollik szerint, amit 2022-ben tapasztaltak. Állítása szerint a frakción belül nem volt vita a törvénycsomag tartalmával kapcsolatban, és „a Fidesz–KDNP frakción túl is voltak olyan pártok, akik abban egyetértettek, hogy külföldről befolyásolni a magyar politikát nem lehet”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az elmúlt heteket tematizáló egyik fontos kérdés volt, hogy a törvény hogyan érinti majd a független, akár civil szervezetek által kiadott médiumokat. „A szabály teljesen világos. Elmondja, hogy azok a szervezetek, pártok vagy társadalmi szervezetek, akik választásokon indulnak, nem fogadhatnak el külföldi államtól, külföldi természetes vagy jogi személytől támogatást. Ha elfogadnak, az innentől bűncselekménynek számít” – mondta Hollik, majd felvetődött, hogy a hangsúly a választáson való induláson van, tehát aki nem indul, az nem büntethető, illetve egy civil szervezet által vezetett újságra sem lehet ráfogni, hogy amit csinál, az kampány.

„Úgy van, jól érti, a médiumokra ez nem vonatkozik. Kíváncsi leszek, hogy a Telex mikor veszi le az El a kezekkel! című hirdetéseket.”

Bár Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban úgy fogalmazott a törvény kapcsán, hogy ezzel „borsot akarunk törni a baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá”, Hollik úgy gondolja, hogy aki elolvassa a törvényt, az világosan látja, hogy kire vonatkozik és miről szól. A szuverenitás védelmében felállítandó új hivatal szerinte nem egy pártpolitikai intézmény lesz, de hogy kik vezetik majd, arról maga a hatóság fog dönteni.

Arról, hogy az új Szuverenitásvédelmi Hatóság valójában szinte bárkit és bármit vizsgálhat, és hogy a szövegezésből egyáltalán nem tűnik úgy, hogy ezt ne lehetne akár újságok ellen is használni, ebben a cikkünkben írtunk.

Hollikot arról is kérdeztük, hogy a Fidesz kit indít 2024-ben polgármesternek Szegeden vagy az ország más városaiban, erről azt mondta, kiderül majd a „kellő időben”. A szűkre szabott beszélgetés végén feljött Rádi Feríznek, a szegedi Fidesz új elnökének neve is, aki korábban azzal ment nagyot a médiában, hogy kiderült róla, 2016 körül a DK-nak is a tagja volt. „Saját magam nevében tudom mondani, hogy én nem tudtam róla” – mondta a kommunikációs igazgató.

Arról, hogy mikor jönnek meg az uniós pénzek, még nem lehet sokat tudni. „A labda nem nálunk pattog” – jegyezte meg Hollik újságírói kérdésre, majd hozzátette, hogy minden feltételt teljesített a kormány, olyanokat is, amiket „európai jogszabályok ellenében szabott ki” az Unió, példának az igazságszolgáltatás területét hozta fel.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.