„Hogy mondhatja magyar állampolgár, hogy nem az ő problémája az, hogy tönkreteszik ezt az országot?”

Demonstrációt tartott pénteken az Egységes Diákfront (EDF), hogy Szegeden is kiálljanak az oktatásért és azért, hogy buzdítsanak a 7igenes alternatív oktatási népszavazáson való részvételre. A nagyjából kétszáz fős tömeg a Dugonics térről vonult a Klauzál térre, ahol aztán beszédeket tartottak.

Késő délután nagyjából ötven ember gyülekezett a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala előtt a Dugonics téren. Szépen lassan megjelentek a molinók, előkerültek a dobok, így a közel százötven fősre duzzadt tömeg már hangos skandálás közepette indult el a Klauzál térre. A Somogyi utcán és a Tisza Lajos körúton a tömeg a megmozdulásokon már jól megszokott rigmusokat kiabálta, miközben több autós is dudálással fejezte ki szimpátiáját a tiltakozók felé.

Nem sokkal 5 óra után már a Klauzál téren zengett a „szabad ország, szabad oktatás”, mire a menet vége is megérkezett a millenniumi díszkúthoz. Az ekkorra megközelítőleg 180 főt számláló tömegben feltűnt Nagy Sándor alpolgármester és a Momentum szegedi szervezetének több tagja is. A felszólalásokat a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Szívós Lajos nyitotta meg József Attila – Levegőt! című versének elszavalásával.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

Gál Botond, a szegedi EDF elnökségi tagja beszédében azokat az okokat sorolta fel, amiért az alternatív népszavazást kezdeményezték. Elmondta, hogy a népszavazással szerették volna összegyűjteni azokat az embereket, akiknek fontos az oktatás ügye, mert mindenki véleménye számít ebben a kérdésben. Beszédét azzal folytatta, hogy a szavazás lebonyolításához 1500 aktivistára volt szükségük, akik nélkül nem jöhetett volna létre a 7igen. A végén azzal zárta, hogy szerinte ez a tiltakozó tömeg lesz egyszer egy demokratikus Magyarország alapja és ezért is fontos, hogy mindenki hozzon magával még egy embert.

Tarnay Attila a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) képviseletében szólalt fel és azzal kezdte beszédét, hogy elismerte az EDF népszavazással kapcsolatos munkáját.

„A helyzet nem lett jobb azóta, hogy másfél éve elkezdtük a tiltakozásokat”,

folytatta, és rátért arra, hogy státusztörvény miatt rengeteg tanárnak ma volt az utolsó munkanapja az országban, így ki lehet jelenti, hogy a helyzet csak rosszabb lett. Kiemelte azt is, hogy a kormány által beígért mindenidők legnagyobb béremelési folyamata is elmaradt, mivel január 1-től csak a kezdő gyakornok tanárok kapnak majd tíz százalékos emelést, ez a régebb óta pályán lévő tanároknál valójában jó esetben öt százalákot fog jelenti.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

A beszédeket Bató Ágnes pedagógus, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformjának (STEP) egyik tagja zárta. Úgy szólt, a tüntetőknek nem szabad hagyniuk, hogy egymás ellen fordítsák őket. Figyelmen kívül kell hagyni azokat az állításokat, miszerint a tanárok nem végzik el rendesen a munkájukat, mert ezzel csak össze akarják ugrasztani a tiltakozókat, vélekedett. Végül úgy köszönt el a tömegtől, hogy elmondta,

a 7igenes népszavazással most mindenki véleményt nyilváníthat és elmondhatja, hogy milyennek képzeli el a jövőt.

A tanárok, diákok és szülők a Mi vagyunk a grund című szám eléneklésével zárták le a tüntetést, amibe a tömeg is bekapcsolódott és a telefonok lámpáival világították meg a színpadon álló kórust.