Szegeden is kiemelkedő az aktivitás az alternatív oktatási népszavazáson

Egyre nagyobb az érdeklődés és a részvétel Magyarország első alternatív népszavazásán az azt szervező aHang közleménye szerint. A harmadik nap kezdetére a szavazók száma már átlépte a 30 ezer főt, miközben a referendumon több mint 1300 önkéntes dolgozik reggeltől estig az ország számos pontján.

„Az eddigi részvételi adatok bizonyítják, hogy az emberek igenis véleményt akarnak mondani az oktatás helyzetéről. Nagyon bizakodóak vagyunk a számok tükrében, ez egy komoly visszacsatolás számunkra, azonban fontos, hogy minél többen vegyenek részt az alternatív népszavazáson és buzdítsák erre családtagjaikat, barátaikat és ismerőseiket is” – értékelte az elmúlt napok részvételi adatait Szalóki Viktor, az aHang szóvivője a közleményben.

Közlésük szerint Budapest mellett kiemelkedik a szavazók számában Veszprém, Pécs, Szeged és Miskolc is, ezen településeken több száz szavazat érkezett két nap alatt. A szervezők mindent megtesznek, hogy minél több helyen biztosítsák – akár új helyszínek megnyitásával – az online mellett a személyes szavazás lehetőségét is. Az eső ellenére is több helyen már sorok is kialakultak a sátrak előtt, írják.

Szegeden pénteken tüntetést is szerveznek, melyen az oktatási népszavazás mellett állnak majd ki.

Online, applikáción és böngészőn keresztül már több mint 22 ezren szavaztak, míg személyesen, a szavazósátrakban 8 ezernél többen voksoltak a hét kérdésben. Kedden már kétszer annyian szavaztak személyesen, mint az első napon, hétfőn. Az alternatív népszavazás költségei körülbelül 15 millió forintra rúgnak, amit magánadományokból adtak össze a magyar állampolgárok.

Az aHang megemlítette, az Orbán-rendszer mindent megtett, hogy elnémítsa az oktatás megreformálásáért küzdőket – elvette a pedagógusok sztrájkjogát, tanárokat rúgtak ki, bevezették a státusztörvényt, bejelentettek egy tervezetet, amely ellehetetlenítené a szakszervezeteket, és kivétel nélkül elutasítottak minden oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést.

Az Egységes Diákfronttal közösen ezután döntöttek úgy, hogy „amennyiben a kormány nem akar valódi párbeszédet folytatni az oktatásról, és ha nem meri megkérdezni az emberek véleményét, akkor e két szervezet megteszi – számos partnerének támogatásával”. Az első alternatív népszavazáson október 30-ig lehet szavazni. A hét kérdésben online és személyesen is lehet voksolni, erről minden információ elérhető a 7IGEN.hu oldalon.