A hétvégén berobbant a távfűtési szezon, pénteken viszont melegrekord is dőlhet

Szegeden már elindult a távfűtés az idén, mivel a rendszer indítását városi rendelet szabályozza: amikor a napi átlaghőmérséklet 10 Celsius-fok alá csökken, vagy két egymást követő napon át 12 fok alatt alakul, a fűtési rendszert be kell kapcsolni. A Rádió 88-nak nyilatkozva Medgyes Tamás, a Szetáv operatív igazgatója arról beszélt, az október 15-i dátummal a távhőszolgáltató társaságok fűtési rendszereit így fel kellett készíteni a fűtési szezonra, hiszen jött a lehűlés, ami pont egybeesett a fűtési szezon kezdetével.

Ám mivel az október most igen kiszámíthatatlan, épp ebben a pillanatban erős, a Dunántúlon többfelé viharos déli széllel érkezik fölénk az afrikai eredetű meleg levegő, így északon-északkeleten 21–24, máshol 25–30 fokra készülhetünk pénteken a délutáni órákban. Ezzel megdőlhet a 2019-es országos melegrekord is, de egy rekordenyhe szombat hajnal is lesz, Szegeden akár 21–22 fok körüli minimummal. Ezután viszont vélhetően visszaáll a megszokott őszi idő, így csak kisebb kilengésről lehet szó.

Tavaly ősszel a szokatlanul enyhe őszi idő tett be, mert az energiaválság miatt a kevesebb gázt felhasználó szolgáltatókat büntették. Kóbor Balázs a szeged.hu-nak arról nyilatkozott, nemcsak a többletfogyasztás után, hanem a kevesebb gázfelhasználás után is kötbért kellett fizetniük. Bár ezt márciusban visszamenőleges hatállyal tulajdonképpen kompenzálta a kormány, de hónapokig bizonytalanság volt. Főleg akkor, amikor előre le kellett kötniük a gázmennyiséget, így tulajdonképpen az időjárást is egy hónapra előre meg kellett jósolniuk.

Kóbor szerint a távhő-szolgáltatóknak az volna az életszerű, ha visszatérnének az éves elszámolásra, mivel „abban az esetben nem kellene az eget pásztázniuk folyamatosan, hogy vajon milyen lesz az időjárás a következő hónapban”. A fűtési idény egyébként április 15-ig tart, s a Szetáv arra kérte a távfűtési rendszeren lévőket, hogy amennyiben rendellenességet észlelnek a távhőszolgáltatásban, kérjék a szolgáltató segítségét.