„Hasznos tagja már nem lehetek a társadalomnak, de szeretnék rendes munkásember lenni” – öt évet kapott a rab, aki majdnem halálra itatta zárkatársát

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte azt a 26 éves férfit, aki 2021-ben majdnem halálra itatta cellatársát. „Szégyenlem a tettemet, nem akarom, hogy a média jelen legyen” – mondta a tárgyalásán a férfi, aki arra kényszerítette zárkatársát, hogy moslékot egyen, és minden vesztes kártyacsata után vizet igyon. A sértett így mintegy nyolc liter vizet erőltetett magába, majd életveszélyes állapotban kórházba került.

A vádlottat már márciusban életveszélyt okozó testi sértés, folytatólagosan elkövetett zsarolás és kényszerítés bűntettében mondott ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék. Az elsőfokú bíróság a vádlottat akkor hat év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. Miután a védelem enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Szegedi Ítélőtáblára került.

A két rabot 2021 nyarán helyezték el egy zárkában a Szegedi Fegyház és Börtönben. Kapcsolatuk kezdetben jó volt, de szeptembertől a vádlott minden ok nélkül folyamatosan belekötött társába, ütötte-verte, különböző feladatok elvégzésére kényszerítette, megalázta és kihasználta. Társának amellett, hogy moslékot kellett ennie, a férfi a csomagjait is elvette, és olyan is előfordult, hogy a sértett családjának pénzt kellett tennie egy zárkatársuk telefonjára.

A cellatárs – hogy elkerülje a bántalmazásokat – a férfi minden kérését teljesítette. Egy 2021. november 8-ai kártyázás alkalmával társa arra kényszerítette, hogy vesztes játszmánként egy, összesen három, majd a végén további öt liter vizet megigyon. A sértett könyörgött, hogy nem bírja, rosszul van, mire a férfi bántalmazta, majd azt mondta, hogy egyen zsírt.

A sértett rövid idő múlva rosszul lett és epilepsziás rohamot kapott, elvesztette eszméletét, majd kórházba szállították. Vízmérgezése lett, mert felborult a szervezete nátriumháztartása, majd agyödéma és életveszélyes állapot lépett föl nála. Ekkor a vádlott a többi zárkatársát is megfenyegette, hogy a történtekről ne szóljanak senkinek, azt kell állítaniuk, hogy az illető egyszer csak lefordult a székről.

A 26 éves férfi már az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét. Azt mondta, nagyon megbánta a történteket, és örül annak, hogy nem lett komolyabb baja a sértettnek.

Csütörtökön az ügyészség nem akarta képviseltetni magát a tárgyaláson, a vádlott online jelentkezett be, a sértett sem volt jelen. A férfi ügyvédje a perbeszédében elmondta, nem tartja jónak az elsőfokú bíróság döntését, mert az ilyen cselekményekre kiszabható büntetés középértéke hét év, ehhez képest kapott védence hatot. A vádlott a tettei elkövetésekor még büntetlen előéletűnek számított, azzal, hogy büntetőeljárás hatálya alatt állt.

„A sértettnek további problémája nem keletkezett azon túl, hogy életveszélyes állapotban volt”

– mondta, és hozzátette, hogy a sértett további sérülést nem szenvedett. Ilyen büntetéssel visszaeső bűnelkövetőket szoktak sújtani a védő szerint, ezért arra kérte az Ítélőtáblát, enyhébb büntetést szabjon ki a védencére.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, hogy mélységesen megbánta a tettét. „Nincs idő, hogy ne gondoljak vissza rá” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy próbál azóta jobb ember lenni.

„Szeretnék hazamenni anyukámékhoz, hogy megmutassam ezt nekik is, hogy normális emberré váltam.”

Bevallása szerint a börtönben tanul, dolgozik, a rendet betartja. „Tudom, hogy hasznos tagja már nem lehetek a társadalomnak, de szeretnék rendes munkásember lenni, családot alapítani.” Arra kérte a bíróságot, hogy olyan ítéletet szabjon ki, amiből még talpra lehet állni idővel.

A bíróság végül hat évről öt évre mérsékelte a férfi büntetését. A bizonyítékok közül a korábban lefoglalt sertészsír, harcsapástétom és vérminta megsemmisítését is elrendelte.

Az Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság helyesen mérlegelte olyan könnyű testi sértésnek a férfi tettét, ami később komolyabb gondokat okozott. A férfi bántani akarta a sértettet, gondatlan volt, és nem merült fel benne, hogy a vízitatásnak ilyen komoly következményei lehetnek. Az elsőfokú bíróság helyesen szabott ki középértéket a férfira, de az Ítélőtábla azt is értékelte, hogy a férfi az előkészítő ülésen bevallotta tettét.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.