Hat év börtönt kapott a zárkatársát majdnem halálra itató rab Szegeden

Hat év börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Törvényszék azt a férfit, aki arra kényszerítette zárkatársát, hogy minden vesztes kártyacsata után vizet igyon, a sértettet pedig – mintegy nyolc liter elfogyasztása után – életveszélyes állapotban kellett kórházba szállítani. A jelenleg 26 éves férfit életveszélyt okozó testi sértés, folytatólagosan elkövetett zsarolás és kényszerítés bűntettében mondták ki bűnösnek.

A két letartóztatott férfit 2021 nyarától egy zárkában helyezték el a Szegedi Fegyház és Börtönben, a kapcsolatuk kezdetben jó volt, de szeptemberéről egyikük minden ok nélkül folyamatosan belekötött a társába, ütötte-verte, különböző feladatok elvégzésére kényszerítette, megalázta és kihasználta. A társának moslékot kellett ennie, a férfi elvette tőle a csomagját és olyan is előfordult, hogy családjának pénzt kellett tennie egy zárkatársuk telefonjára.

A cellatárs – hogy elkerülje a bántalmazásokat – a férfi minden kérését teljesítette. A rendszeres zárkabeli kártyázások egyikén, 2021. november 8-án arra kényszerítette a zárkatársát, hogy vesztes játszmánként egy, összesen három liter, majd a végén további öt liter vizet megigyon. A társa könyörgött, hogy nem bírja, rosszul van, erre a férfi bántalmazta, majd zsír evésére is utasította.

A sértett rövid idő múlva rosszul lett, epilepsziás rohama alakult ki, elvesztette eszméletét, majd kórházba szállították, és gyógykezelték. Nála vízmérgezés – a szervezet nátriumháztartásának felborulása – miatt kialakuló agyödéma, életveszélyes állapot lépett föl. A rab – mielőtt a rabtársát elszállították – megfenyegette a zárkatársait, hogy az előzményeket nem mondhatják el, azt kell állítaniuk, hogy az illető egyszer csak lefordult a székről.

A vádlott az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét, elmondta, nagyon megbánta a történteket, és örül annak, nem lett komolyabb baja társának. Az ügyészség, a vádlott és a védő három nap gondolkodási időt tartott fenn az esetleges fellebbezés bejelentésére.