Elkeríti az önkormányzat a Tisza-panorámás hajléktalanlakokat

Nemrég kezdték el a szegedi Huszár Mátyás rakpart felújításának első fázisát, amiben a rakpartnak a Klinikák városrész felőli végénél, az 1979-ben épült árvízi emlékműnél cserélik a járdaburkolatot, illetve felszámolják a partfali falfestményeket, és az emlékmű alatti hajtéktalantanyát.

A nyitóképünkön is látható konstrukció „alsó szintje” ugyanis mintha csak szándékosan e céllal lett volna kialakítva: a nagyjából ötven méteren betonpillérekkel elválasztott kis fakkokban évtizedek óta otthontalanok tanyáznak, közel a belvároshoz. Ennek most vége szakad, ugyanis az önkormányzat kerítést épít ide, elmondásuk szerint azért, mert veszélyes helyzetet eredményez, hogy bármikor leeshet néhány darab a betonszerkezetből, egyenesen egy ott élőre.

„Van közöttük olyan, aki nyáron szíves-örömest választja a táborozó életmódot. Olyat is ismerek, aki a Tisza parton, az Árvízi emlékmű alatt rendezte be panorámás lakását. (...) Az otthontalanok közül sokan nem is tudják, hogy az önkormányzat tart fönn olyan intézményeket, ahol meleg ételhez, vagy szálláshoz juthatnak” – ezt még 1996-ban nyilatkozta egy szociális intézmény vezetője a Délmagyarországnak.

A rossz állapotban lévő vasbeton tartószerkezetet több mint 30 millió forintból javítják, amiről viszont eddig nem esett szó, hogy kerítést tartó oszlopok is megjelentek a feljárók aljában.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

Felmerülhet, hogy a város valójában a „hajléktalanhelyzeten” akart változtatni azzal, hogy kerítést épít a rakpart két végében található felhajtókhoz, erről Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert kérdeztük, aki azt mondta, a vasbeton szerkezetek eddig is balesetveszélyesek voltak, mivel nem volt garantálható, hogy nem hullanak le róluk darabok. „A mostani csupán egy állagmegóvó projekt, amivel lassítják a szerkezet korrózióját, de nem jelenti annak teljes felújítását, így

nem biztosítható, hogy továbbra sem potyog le semmi a hídszerkezetekről.”

A hivatalos magyarázat szerint tehát ezért szükséges a terület elzárása, s egyúttal a kamerák kihelyezése is értelmet nyer. Az alpolgármester szerint hasonló korlátozás van északabbra a Bertalan híd alatt is, ahol a parkolást tiltották meg a hídról esetlegesen leeső betondarabok miatt.

Akármi legyen is az ok, a szegedi híres Tisza-panorámás hajléktalanlakokban ezentúl nem szállhat meg senki.