Az eredeti összeg töredékébe fog kerülni a Madách iskola tornatermének helyreállítása

Öt évvel a Madách Imre Általános Iskola tornatermének leégése után elkezdődhet annak helyreállítása, írta meg a Szeged.hu. A portál észrevette, hogy szeptember 28-án a Szegedi Tankerületi Központ kihirdette a tornaterem munkálatainak kivitelezőjét. A nyertes a Miski Bau Kft. lett, akik 174,4 millió forintból építhetik újjá a teljesen leégett épületet.

A felújítás átfogó lesz, ugyanis a tornatermet összekötő nyaktagot, a tornatermet és az udvari oktatási épületet is érinti majd. A munkálatok által új fűtési rendszert fog kapni az iskola udvarán található tornaterem és az épület, valamint a szertár is. Új hidrováltó osztógyűjtővel, két fűtési kör kialakításával, és 33 lemezradiátor felszerelésével teszik majd komfortosabbá a testnevelés órákat.

A Miksi Bau Kft. mellett másik két szegedi, és egy korábban több közbeszerzést is megnyerő vásárhelyi cég is pályázott. A nyertes 174 milliós ajánlat után az egyik szegedi cég 205 milliós ajánlata volt a legjobb, a többi cég ennél csak drágábban tudta volna megcsinálni az újjáépítést. A cégek nem lőttek túl azonban a célon, mivel a projekt becsült értéke 224 millió forint volt és ebbe mindenki belefért volna.

A Szeged.hu kiemeli a közbeszerzés körüli furcsaságokat is. 2021-ben a kormány megítélt a tornaterem helyreállítására 680 millió forintot, akkor ugyanis ennyire becsülték a beruházás értékét. Az, hogy mi lett a már egyszer odaígért 680 millióval, egyelőre nem derült ki, de figyelemreméltó, hogy „hirtelen” töredékére csökkent az építkezés költsége.