Ázsiai delegáció járt Szegeden: nincs szó akkumulátorgyárról, de valami nagyon készül

Titokzatos ázsiai delegáció járt Szeged egyik külvárosi lakóparkjának szélén nemrég, családi házak mögötti földeknél nézelődtek. Azt már régóta sejtetik magas rangú kormánytagok, hogy Szegedre nagyberuházás jön, ami miatt egyesek attól tartanak, hogy a soron következő akkumulátorgyárat ide jelenthetik be. Az önkormányzat és a Külügyminisztérium viszont azzal nyugtat, hogy nem tárgyalnak ilyenről. Valami mégis készül.

Külföldi delegáció látogatott a hetekben a szegedi Béketelepre, mely egy a híres ELI-ALPS lézerközponttól nem messze elterülő csendes, családi házas negyed mezőgazdasági területek szomszédságában. A részben ázsiaiakból álló csoport a Tóbiás György utca végén lévő földet tekintette meg, állítólag térképet, vagy valamiféle terveket is tartottak kezükben. Olvasónk ugyan megpróbálta tőlük megtudni, mi járatban vannak, de a csoport tagjai semmire sem válaszoltak, azzal védekezve, hogy titok, mi épül majd.

Kisbusz hozta őket, ami mellett kint voltak a Magyar Villamossági Művek (MVM), illetve az önkormányzati Szegedi Vízmű Zrt. és a Móra Ferenc Múzeum  (MFM) logójával ellátott autók is. Aggódó béketelepi olvasónk azt szerette volna megtudni, lesz-e akkumulátorgyár utcájuk végében. Ugyanis idén májusban, amikor még az akkumulátorgyártással foglalkozó kínai Sunwoda várható magyarországi megtelepedésével volt tele a sajtó, Szeged ezen környékére épp egy ipari park kialakításának támogatását jelentette be a kormány, mely összesen mintegy 300 hektáros lenne.

Fotó: Olvasói fotó / Szegeder

Megkérdeztük az illetékeseket, lesz-e akkumulátorgyár Szegeden, és ha nem, akkor kik voltak a rejtélyes látogatók? A hasonló beruházásokat bejelentő Szijjártó Péter minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta lapunknak, hogy amennyiben egy beruházásról döntés születik, arról minden esetben részletes tájékoztatást adnak. Annyit azért elárultak, hogy

Szeged tekintetében nem folyik tárgyalás akkumulátorgyárról”.

A szegedi önkormányzat részéről is hasonlóképpen fogalmaztak, nem akkumulátorgyárról van szó, viszont „Botka László polgármester irányításával rendszeresek az olyan találkozók, amelyeken Szeged és környéke potenciális fejlesztési lehetőségeiről tárgyal a városvezetés külföldi és hazai befektetőkkel”. A polgármester később némileg konkrétabban azt is említette, hogy „nagybefektetőkkel tárgyalunk hónapok óta a szegedi gazdaság fellendítése érdekében”.

Szintén felmerült, hogy a nemrég átadott fehér-tói villamosalállomás egy ezidáig nem nevezett szegedi gyár miatt épült ki nagyobbra. Az MVM Démász erre úgy reagált, hogy ők több helyi igényre válaszul hozták létre az új alállomást, többek között a szomszédban épülő egyetemi új tudományos és ipari negyed, a Science Park ellátására, de további megújulóenergiatermelő-kapacitások bekapcsolását is megalapozták ezzel.

Rákérdeztünk az MVM-nél arra is, hogy kikkel tartottak bejárást Béketelepen, ahol a helyiek látni vélték a cég autóját, erre a cég azt írta, hogy „az MVM szakemberei rendszeresen biztosítanak szakmai támogatást az ipari parki szolgáltatások iránt érdeklődők megfelelő tájékoztatásához”.

Forrás: Szegeder.hu

Azt már az önkormányzattól érdeklődtük meg, hogy a béketelepi házak és a lézerközpontot körülvevő Science Park (kék színnel jelölve térképünkön) közötti földterületen (narancs színnel) épül-e bármi, ahol olvasónk is jelezte a delegáció nézelődését, ám azt közölték, hogy a szabályozás szerint – ahogy az a város településszerkezeti tervében is látható – nem ipari terület (a linkelt dokumentumban lila színnel jelölve), így „a területen semmilyen új létesítmény nem fog épülni”.

De akkor miért a delegáció? Az újonnan kijelölt ipari parkhoz sem fog hozzátartozni ez a rész. Azt ígérték, a megbeszélések tovább folytatódnak, és amint a tárgyalások előrehaladottabb szakaszba lépnek, tájékoztatni fogják a közvéleményt. Béketelepnél egyébként egy elkerülőutat is terveznek építeni a későbbiekben (a fenti térképen szaggatottan jelölve).

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.