Thealter kisfesztivált rendeznek Szegeden a régi zsinagógában

Öt műfaji határokat átlépő fizikai színházi és táncelőadás látható a szegedi régi zsinagógában a szeptember 28-án, csütörtökön kezdődő 33. Thealter plusz kisfesztiválon, tájékoztatott a szervező MASZK Egyesület. A négynapos kisfesztivál az Artus Stúdió és Kompánia Színházi Társulat közös, Tandem című produkciójával indul. Az előadást Mayer Zita és Mózes Zoltán rendezte, és azt a kérdést járja körül, mit jelent együtt alkotni.

Pénteken Kovács Domokos a kortárstánc és a bábszínház kettőséből született, fizikai bábszínház műfaji meghatározású darabjait láthatja a régi zsinagóga közönsége. A Dancing On A Grinder című mű azt vizsgálja, hogyan befolyásolják a tradicionális férfi-női szerepek egy párkapcsolat dinamikáját.

A második, H.A.N. című produkció Hermaphrodita, Androgyné és Narcissosé mítoszát eleveníti meg. A három történet egymásba olvasásából jön létre egy negyedik, amely a tánc és a bábszínház kettőséből született, és felteszi a kérdést: mennyire határozza meg életünket az, hogy milyen testbe születünk? A Cipolla Collectiva szombaton vendégszerepel A test misztériuma című produkciójával Szegeden. Mikó Dávid és Nagy Csilla közös előadása a tánc és a színház nyelvén hívja a nézőket közös tanulmányra.

A Thealter plusz zárásaként vasárnap Anna Pavlovna Pavlovát, a 20. századi táncművészet meghatározó alakját idézi meg a Mándy Ildikó Társulata. A prímabalerina – akit a darabban Gerlits Nikolett alakít – korát messze meghaladó bátorsággal vállalta önálló művészi útját, elhivatottan járta a világot, hogy megismertesse a balett-tánc művészetét Dél-Amerikától kezdve Indián és Japánon át Új-Zélandig. Szólóiba beépítette az utazásai során megismert néptáncok motívumait. A táncelőadás filmes megoldásokkal társítva alkot teljes egészet, a darabhoz írt kortárs zenei anyaggal együtt.

A részletes program már elérhető a fesztivál oldalán, az online jegyvásárlás is elindult online, a szervezők szerint a diákok és a pedagógusok pedig ez alkalommal is kedvezményes jegyet tudnak vásárolni.