Tízmilliós gyorssegélyt adna az önkormányzat Iványi Gáborék szegedi iskolájának

Korábban a Telex cikke alapján mi is megírtuk, hogy négyen mondtak fel eddig a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói közül, mely Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványának fenntartásában működik, és ősszel sokadszorra került nehéz pénzügyi helyzetbe.

„Megrendülten, sírva távoztak, és közölték, hogy egy év múlva, ha majd rendeződik nálunk a helyzet, visszajönnek” – ezt Tóth Éva, szegedi intézmény igazgatóhelyettese nyilatkozta a lapnak. A szülőket is tájékoztatták erről, ám megkérték őket, hogy a gyerekeknek ne beszéljenek a nehézségekről. „Hozzák a kis 2–3 ezer forintjukat, és ide akarják adni, hogy jaj, csak ne szűnjön meg az iskola, mert akkor nem tudják, hogy mi lenne a gyerekükkel”.

Most úgy tűnik, hogy ennél több pénze is lesz a sajátos nevelési igényű, autizmussal, beilleszkedési-magatartási-tanulási nehézségekkel, rész-képességzavarokkal élő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek nevelésével és oktatásával foglalkozó iskolának. A szeged.hu ugyanis arról ír, hogy Tóth Károly önkormányzati képviselő azt javasolja, a város költségvetéséből

adjanak 10 millió forint rendkívüli támogatást a szegedi Wesleynek.

Ezt már a most pénteken, szeptember 22-én ülésező közgyűlésnek is felterjesztenék, hogy átmenetileg enyhítsenek az intézmény nehéz gazdasági helyzetén és ki tudják fizetni a pedagógusok bérét.

Bálint András / Szegeder

Az iskolafenntartó MET kapcsán egyébként még 2017-ben mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy törvénytelen volt az egyházi státuszuk megvonása, ami miatt aztán évekig nem juthattak hozzá az 1 százalékos szja-felajánlásokhoz, így jelentős adótartozást halmoztak fel. A kormány ezen felül az ellátott közfeladatok után is jelentősen kevesebbet számol el az alapítványnak, mint ami járna nekik a jog szerint.

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón viszont azt mondta a Telex cikke szerint, hogy a MET-nek 2010 óta közel 25 milliárd forintot fizettek ki, ebből idén a szociális területre 963 millió forintot biztosítottak, a köznevelés és szakképzés támogatására pedig 1,8 milliárdot. A személyi jövedelemadó 1 százalékából ezen felül 820 millió forintot ajánlottak fel magánszemélyek.