Sírva mondtak fel a Wesley tanárai, a szülők akarják odaadni a pár ezer forintjukat, hogy ne szűnjön meg az iskola

Eddig négyen mondtak fel a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói közül, írja a Telex. Ez az intézmény Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványának fenntartásában működik, és ősszel sokadszorra került nehéz pénzügyi helyzetbe.

Az adóhivatal a nyártól kezdve több mint félmilliárd forintot vont el az egyház intézményeitől, az Államkincstártól azért nem került át az állami oktatási normatíva kifizetése az iskolafenntartóhoz, az Oltalom Karitatív Egyesülethez, mert a NAV tartozások miatt elvonta a pénzt. A nyáron már az intézmény dolgozói sem kapták meg a hó elején a teljes fizetésüket, a júniusi és a júliusi bérek késve érkeztek meg.

Tóth Éva, szegedi intézmény igazgatóhelyettese a lapnak elmondta, hogy négy munkatárs mondott fel a majdnem 60 fős létszámú tanári karból. A pályát azonban nem hagyták el, nem a státusztörvény miatt mentek el. „Megrendülten, sírva távoztak, és közölték, hogy egy év múlva,

ha majd rendeződik nálunk a helyzet, visszajönnek”

– mondta Tóth a Telexnek, és azt is megjegyezte, hogy volt olyan tanár, aki már az autóját adta el azért, hogy a költségeit fedezni tudja. Az órarend átdolgozásával és a napközis tanárok bevonásával most még meg tudják tartani a szakórákat is, de azt nem lehet tudni, hogy a pénzügyi válság meddig húzódik el.

Már a szülőket is tájékoztatták a helyzetről, akiket a tanárokkal együtt arra kértek, hogy a gyerekeknek ne beszéljenek a nehézségekről, igyekezzenek megtartani a nyugodt légkört. Az óvodába, az általános és a középiskolába összesen majdnem 200 gyerek jár, az igazgatóhelyettes szerint a szülők hozzáállása nagyon megható,

„hozzák a kis 2–3 ezer forintjukat, és ide akarják adni, hogy jaj, csak ne szűnjön meg az iskola,

mert akkor nem tudják, hogy mi lenne a gyerekükkel”. Volt olyan szülő, aki betelefonált, hogy ő lemond a dohányzásról, és azt a pénzt, amit eddig cigarettára költött, ezután az iskolának adja, mert tudja, hogy a gyereke máshol elvész.

A lapnak az igazgatóhelyettes azt is megjegyezte, hogy Szegeden nincsen másik iskola, amely vállalná sajátos nevelési igényű, autizmussal, beilleszkedési-magatartási-tanulási nehézségekkel, rész-képességzavarokkal élő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek nevelését és oktatását. Éppen ezért folyamatos a túljelentkezés már az óvodába is, de helyhiány miatt nem tudnak mindenkit felvenni.

Itt minden gyerekkel szakmai munkacsoport dolgozik, amelyben gyógypedagógiai asszisztens, tanító illetve szaktanár, az osztályfőnök, továbbá szükség szerint logopédus, mozgásfejlesztő és gyógypedagógus is van. Úgy tudják, hogy ez a módszer Szegeden egyedülálló, így ha a Wesley bezárna, az erősen megrendítené az egész város oktatási rendszerét.

Az Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott, a szegedivel együtt országszerte 30 intézményben összesen 400 óvodás, mintegy 900 általános iskolás, és majdnem 600 középiskolás tanul. Az intézmények helyzetét Iványi Gábor korábban a Szeged Televízió Téma című műsorában is részletezte.