Az új koraszülött mentőautó meglett, felszerelés azonban még nincs bele

Új mentőautóval gyarapodtak a koraszülöttmentők. Pintér Gábor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke a Rádió 88-nak elmondta, a jármű mintegy 55 millió forintos árát támogatásokból és adományokból tudták finanszírozni.

A mentőautóra azért volt nagy szükségük, mert az országban a szegedi egységé a legnagyobb ellátási terület, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok Megye Mezőtúr térsége tartozik hozzájuk. Évente mintegy 900 mentést hajtanak végre.

Azonban nem teljes az öröm, mert ahogy az a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a felszerelést még elő kell teremteniük az új mentőautóba, ez további tízmilliós nagyságrendű beruházás lesz. Az új autóra még 5–6 évvel ezelőtt kezdtek gyűjteni, még Pintér Sándor idejében, aki sajnos tavaly decemberben hunyt el, így nem élhette meg a pillanatot.

A korábbi járművük egyébként a legtöbbet futott az egész ország koraszülött mentői közül, tehát nagyon időszerű volt a „nyugdíjazása”. Országos szinten a legjobb állapotban lévő esetkocsikból tartalék autók lesznek, a 11 évesnél is idősebbet pedig kivonják a forgalomból és eladják, mert mentőként már nem használható.