Elhunyt Pintér Sándor, a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja

Elhunyt Pintér Sándor gyermekgyógyász professzor, a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja, Szeged díszpolgára közölte az önkormányzat.

Pintér Sándor Debrecenben született 1934-ben és ott szerezte meg az orvosi diplomáját is. 1960-ban kapott állást a Szegedi Gyermekklinikán, ahol több mint fél évszázadot töltött a gyermekgyógyászat szolgálatában. Kezdetben kutatással foglalkozott, így jutott ki 1973-ban egy fél éves ösztöndíjjal Oxfordba. 1991 és 1995 között tanszékvezető professzorként vezette az intézményt. Munkássága során többek közt megalapította az ország első gyermek-intenzív osztályát. Nyugdíjasként, ha tehette, naponta bejárt a klinikára.

Pintér Sándor a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja. A Magyar Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. A dél-magyarországi régióban működő alapítvány eddigi tevékenysége alatt több mint húszezer gyermek életét mentette meg. A professzor az egyetlen rangidős gyermekgyógyászként foglalkozott koraszülöttmentéssel és ellátással hazánkban.

Munkásságát számos publikáció, tanulmány jelzi, mellette több szakmai elismerés és kitüntetés birtokosa volt. Pintért 2017-ben választották Szeged díszpolgárának.