A kirúgott szegedi műsorvezető ügyében keveredik a Mi Hazánk, az egyetem és még a Meseország mindenkié is

LMBTQ-vitát szervezett a szegedi Egyetem TV-nél tavaszig még főszerkesztőként tevékenykedő Tikvicki Dóra, de az egyik vendég, a Meseország mindenkié című mesekönyv társszerzője, Szűcs Edit azt kérte, ne jelenjen meg a műsor. A vita másik résztvevője, a pesti srácokos Lukács Adorján által azonban egy részlet mégis kikerült a TikTokra, a történet végére pedig Tikvickit elbocsátották a szegedi egyetemisták gyarkolati műhelyéül is szolgáló, részben hallgatói önkormányzati forrásból működő televíziótól.

Tikvicki szerda esti búcsúposztjában azt írta, hogy Szűcs kérését továbbította a tévé ügyvezetője felé, aki azt mondta, hogy ne tegyék ki a videót. Hiába döntöttek azonban így a tévénél, a vita másik résztvevője, a Pesti Srácokon rendszeresen publikáló Lukács Adorján elkérte a teljes felvételt, amiből meg is osztott egy részletet, ami arra volt kihegyezve, hogy a vita során a könyv szerzője Adorján azon állítására, hogy úgy kritizálják a gyermekvédelmi törvényt, hogy annak egy betűjét sem ismerik, beismerte, hogy valóban nem olvasta, és nem is ismeri a törvényt.

A videót tízezrek látták, a Pesti Srácokon pedig már mint cenzúrázott vita hozták le a sztorit, amiért Szűcs kérte, hogy ne menjen ki a műsor.

„Homokba dugtam a fejem”

„A hivatalos indoklás az volt, hogy ez eljutott a Szegedi Tudományegyetem vezetőségéig, akik szerint így homofóbnak tűnik az Egyetem TV, és annak vezetősége amellett döntött, hogy mivel én vagyok a homofóbia forrása, engem távolítanak el” – írta Tikvicki a posztban, amiben a történteket mesélte el. A műsorvezető – aki egyébként február óta a magyar jelenes Nyílt Sisak nevű vitaműsort is vezeti, Kajdi Csaba országos turnéin pedig mint moderátor szerepel sűrűn – szerint magyarázkodnia sem kell, hogy a homofóbia mennyire messze áll tőle, és úgy gondolja, hogy az egyetemi gondolkodáshoz is méltatlan az eset, habár a Szegedi Tudományegyetem és az Egyetem TV ügyvezetője is megkeresésünkre cáfolta, hogy közük lenne egymáshoz.

Hogy tisztán láthassuk a történteket, felkerestük az érintetteket. A Meseország mindenkié egyik meséjét jegyző szerző esetében elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy miért tiltatta le a vitát. Szűcs Edit azt hitte, egy sima tévés beszélgetésre megy, és arra nem számított, hogy vitázni fog. „Szinte csapdába csaltak. Mármint… miért eresztenének össze Lukács Adorjánnal egy teljesen felkészületlen embert, ha nem azért, hogy direkt lejárassák? Ez nem egy fair vita volt” – írta Szűcs megkeresésünkre.

„Próbáltam helytállni a vitán, amennyire tudtam, de nem sok értelmét láttam, hiszen a másik fél egyáltalán nem volt nyitott az övétől eltérő véleményekre”, ugyanakkor Szűcs szerint nem letiltatta a videót, mindössze kérte, hogy az ne jelenjen meg, majd

„homokba dugta a fejét”, mert arra nem számított, hogy tényleg nem fog.

Tikvicki elbocsátásáról azt írta, nem tudott róla eddig, de ledöbbentette.

Az egyetem tagad

Tikvicki szerint ugyanakkor tudták a szereplők, hogy kikkel fognak leülni, és a meghívóban az szerepelt, hogy beszélgetés vagy vita lesz. „A lehető legpontosabban ezt írtam: beszélgetés vagy vita, ez tőletek függ.” A műsorvezető megkeresésünkre azt írta, neki azt mondta az tévé ügyvezetője, hogy miatta a finanszírozás is veszélybe került az egyetem részéről.

Azt, hogy pontosan miért bocsátották el a műsorvezetőt, aki néhány hónappal ezelőttig éveken át főszerkesztő is volt, homály fedi. Bár Tikvicki szerint finanszírozási kapcsolat van a tévé és a Szegedi Tudományegyetem között, utóbbi sajtóosztálya megkeresésünkre még azt is cáfolta, hogy az intézménynek egyáltalán bármi köze lenne az Egyetem TV-hez.

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Az az SZTE-től teljesen függetlenül működik, így sem az SZTE-nek, sem a vezetésének semmilyen ráhatása nincs a TV működésére. Valótlan állítás az, hogy a műsorral kapcsolatos vita eljutott volna a Szegedi Tudományegyetem vezetéséhez” – írták, leszögezve, hogy amennyiben az SZTE vezetésére hivatkozva távolították el Tikvickit, akkor az indoklásuk valótlan.

Elfelejtett szólni

Megkerestük Szentesi Sándort, az Egyetem TV ügyvezetőjét is, aki végül úgy döntött, hogy ne jelenjen meg a vita. Szerinte érdemes leszögezni, hogy Tikvicki főszerkesztői megbízása valójában 2023 márciusától szűnt meg, mert „elfelejtette közölni a kiadóval és a munkatársaival, hogy egy parlamenti párt, illetve az általuk fenntartott szerkesztőség munkatársa lett”, utalva a Nyílt Sisak nevű műsorra, ami a Mi Hazánk Mozgalomhoz köthető Magyar Jelenen fut. Ekkor született meg az a döntés, hogy közéleti témájú anyagait az Egyetem TV nem közli, munkatársként egyéb tematika szerint viszont számítottak rá továbbra is, illetve eddig.

Az ügyvezető szerint a műsorvezető „ennek ellenére és után szervezte meg azt a vitát, ahol a kiadót olyan vád érhette volna, hogy nem véletlenül moderálatlan a vita, hanem éppen azért, mert Dórának egyéb elköteleződései is vannak”. Szentesi szerint a kiadó a vita megrendezéséről a sajtóból a vágatlan anyag egyik részletének publikálása révén értesült, ekkor szembesült a másik fél szakmai/etikai alapú fenntartásairól is, hetekkel a forgatást követően.

A szegedi egyetem levelével egybehangzóan Szentesi is azt írta, hogy a tévécsatorna és szerkesztősége független az intézmény vezetésétől. „Sem forrást, sem utasítást nem kértünk, és nem kaptunk tőlük. Dóra homofóbiát kiáltó interpretációja fikció.” Szentesi szerint az Egyetem TV gyakorlati hely, ahol elsősorban hallgatói jogviszonyban lévő hallgatók állítanak elő tartalmat, őket a hallgatói önkormányzat eseti szakmai ösztöndíjban részesíti, amelynek összege alkalmanként 5–40 ezer forint, de ez a szerkesztőség teljes bevételének mindössze 15%-át teszi ki.

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön délelőtt kerestük Lukács Adorjánt is, őt arról kérdeztük, hogy miért tett ki egy részletet a videóból, amikor a vita meg sem jelent még, hogyan fogadta annak a hírét, hogy a vita végül nem jelenik meg, és mit gondol Tikvicki elbocsátásáról, cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszolt levelünkre.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.